Bíróság, kalapács

Csődbűncselekmény miatt kell fizetnie

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa helybenhagyta a másodfokú bíróság ítéletét.

Az ügyről

Az első fokon eljárt Miskolci Járásbíróság 2015 decemberében Sz. A. vádlottat csődbűncselekmény miatt 800.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. A másodfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 májusában az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette. Az ítélet ellen pótmagánvádló fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint A vádlott 2001 májusától 2011 szeptemberéig ügyvezetője volt egy építőipari gazdasági társaságnak. 2003 júniusában generálkivitelezői szerződést kötött B. J. sértettel, egy balassagyarmati társasház építési munkálatainak elvégzésére a sértett által készített és a vádlott által elfogadott költségvetés alapján.

A kivitelezés során a felek között késedelmes teljesítés illetve minőségi kifogások miatt is probléma merült fel, ezért a vádlott, mint a Kft ügyvezetője 2004 februárjában elállt a megkötött szerződéstől. Emiatt a vádlott és sértett között elszámolási vita is keletkezett, amely miatt több polgári eljárás is indult. 2007 májusában a Fővárosi Ítélőtábla arra kötelezte a vádlott cégét, hogy fizessen meg a sértettnek csaknem 14 millió forintot illetve annak a 2004 áprilisa óta számított mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamatot. A vádlott ennek tudatában 2007 júniusában eladta a balassagyarmati ingatlant egy ingatlanforgalmazó cégnek 8 millió forintért.

Még ugyanebben a hónapban a vádlott kft-je előszerződést kötött egy egyéni vállalkozóval egy kisvárdai ipartelepre 180.000.000. millió forintért. Az összegből 20 milliót ki is fizetett foglalóként, a többi részt pedig pénzintézeti hitelből vállalta törleszteni. Az egyéni vállalkozó azonban 2007 augusztusában felbontotta a szerződést. Ezeken túlmenően a vádlott 2007 januárjában értékesített egy a cége tulajdonában lévő nyíregyházi társasházat csaknem 12 millió forintért. A vádlott annak ellenére, hogy tisztában volt a B. J sértett felé fennálló tartozásáról, ingatlanainak értékesítésével, illetve az abból befolyt összegek más célra fordításával a tartozásának fedezetéül szolgáló vagyont elvonta, s ezáltal meghiúsította a hitelezőjének a kielégítését. A vádlott kft-jének fizetésképtelensége 2007-ben következett be azzal, hogy a társaság a saját tőkéjét teljes mértékben felemésztette ezekkel a jogügyletekkel.