Költségvetési csalási ügyet tárgyalnak

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa 2017.01.23-án 09:30-tól a következő ügyet tárgyalja.

 

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2016 októberében S. Zsolt I.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 év 2 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat 2 évre eltiltotta a vádlottat gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől is valamint 5.367.900.-Ft vagyonelkobzást is elrendelt.

K. Jenő II. és K. Péter III.r. vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elk9vetett csalás bűntette miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottakat 3 évre eltiltotta gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől és velük szemben külön-külön 10.219.170.-Ft vagyonelkobzást is elrendelt. Mindhárom vádlott a büntetés fele részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A bíróság által megállapított tényállás szerint egy főtevékenységként munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, budapesti székhelyű kft névleges ügyvezetője 2007 júniusától I.r. vádlott volt, azonban a cég irányítását és működtetését a kezdetektől fogva II. és III.r. vádlottak látták el. Üzleti partnereik is azt tudták, hogy a társaság II. és III.r. vádlott tulajdona.

A kft áfa befizetés összege 2007-rs meghaladta az 1 millió forintot, 2008-ban már át kellett volna térniük a havi áfabevallásra, azonban ennek a kötelezettségnek egyáltalán nem tettek eleget. I.r. vádlott feladata csupán a szerződések, az elvégzett munkáról szóló igazolások aláírására, illetve az átutalt összegek egy részének készpénzes felvételére korlátozódott. A kft a valós gazdasági eseményekről számlákat állított ki, azokat a partnerek könyvelésükben szerepeltették és a számlák ellenértékét átutalással ki is fizették. II. és III.r. vádlott a társaság adófizetési kötelezettségének teljesítése érdekében nem adták át I.r. vádlottnak a számlákat és más dokumentumokat, I.r. vádlott sem gondoskodott azok beszerzéséről, holott tisztában volt azzal, hogy a cégnek 2007-2008-ban jelentős bevétele volt.

A társaság nevében 2008-2010 évre nem tettek társasági adóbevallást, 2009 –ben sem vallották be áfát, de még a 2007-re vonatkozó bejelentett munkavállalók után fizetendő járulékot – bár bevallották -, sem fizették meg. I.r. vádlott 2007-2008-ban az adóbevételt több mint 73 millió forinttal csökkentette, míg II. és III.r. vádlott csaknem 94 millió forint csökkentéséhez nyújtott segítséget. II. és III.r. vádlott ezen túl még másik két az előzőhöz hasonló nevű gazdasági társasággal is kapcsolatban állt. Mindhárom kft. ugyanarra a címre volt bejelentve. II. és III.r. vádlott célja az volt, hogy a külső partnerek felé a cégek egységesen jelenjenek meg. A kft alapítása, működtetése és megszüntetése egyértelműen arra utalt, hogy a céget adócsalásra alapították. Első nyilvános ülés.