Szigorúan kontrollált a rendőrök étkeztetése

Rendőrség

A Maccabi Európai Játékok biztosításában részt vevő rendőrök élelmezéséről szóló hangulatkeltő rágalmakkal szemben ellenőrzött keretek között, friss és jó minőségű élelmiszert kapnak a biztosításban részt vevő rendőrök.

A közösségi médiafelületeken megjelent egyes bejegyzések, majd az azokat feldolgozó médiatartalom-szolgáltatói tudósítások azt a hamis látszatot igyekeznek kelteni, hogy a sportrendezvény biztosításában részt vevő rendőri állomány ellátása alapvető minőségi kifogásokat vet fel. A tudósításnak szánt álhírek lényege szerint lejárt szavatosságú, nem megfelelően tárolt, fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert kap a szolgálatot ellátó állomány. Ugyanakkor a publikált képek készítésének helye és időpontja nem ismert, a bemutatott, rossz minőségű termékek mellől hiányzik a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági jelzés, ráadásul kétségbe vonható a bemutatott termékek eredete is.

Kategorikusan cáfoljuk, hogy a biztosításban részt vevő munkatársaink rossz minőségű élelmiszert kapnának. A sportrendezvények biztosítását végző rendőrök megfelelő ellátása az érintett rendőri szervek kiemelt feladata, amelyet a vezetők folyamatosan ellenőriznek.

Kollégáinknak a szolgálat időtartama alatt – napi háromszori étkezésre elegendő – hideg élelmiszercsomagokat és hűtött ásványvizet osztunk ki. Az alapanyagokat, a nyersanyagokat és a késztermékeket a rendőrség közbeszerzési eljárás keretében szerzi be. Az erre vonatkozó szerződések a rendőrség honlapján megtekinthetők. A biztosításban részt vevők részére a szendvicseket a rendőrségi konyhákon készítik el, majd MAP technológiával (élelmiszeripari védőgázas vákumcsomagolással) csomagolják.  Ennek technológiája, a hűtve tárolás, valamint a helyszínekre történő szállítás előidézhet az egyes pékárukon némi esztétikai deformálódást, azonban az élelmiszercsomagok a vonatkozó élelmezésegészségügyi előírásoknak megfelelnek, minőségileg és mennyiségileg is szabályszerűek.

A rendezvénysorozat biztosításának kezdete óta – 2019. július 29-től – a mai napig 21 967 darab élelmiszercsomagot készítettek és szállítottak ki az egyes helyszíneken dolgozó rendőröknek, mindannyiszor figyelemmel arra, hogy a termékek több órán át fogyaszthatók legyenek, és minőségüket megőrizzék a szavatossági időn belül.

Ez idáig a kollégák részéről nem érkezett panasz az ellátással kapcsolatban. Amennyiben ezzel kapcsolatos jelzés érkezne, azt az illetékes vezetők haladéktalanul kötelesek kivizsgálni.

A 2019. augusztus 2-án, 3-án, valamint 4-én kiosztott élelmiszercsomagokról fényképeket készítettünk, amelyek közleményünk mellékleteként megtekinthetők.

A médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak felajánljuk, hogy amennyiben igénylik, az ellátmány kiosztásakor jelen lehetnek, és azok minőségéről személyesen is meggyőződhetnek.

Ugyanakkor felhívjuk a médiumok figyelmét a közvélemény hiteles tájékoztatásának fontosságára; arra, hogy kétes eredetű, öncélú és hangulatkeltő bejegyzéseket kontrollálatlanul ne tegyenek közzé, kizárólag hiteles forrásból származó, megalapozott információkat osszanak meg a közvéleménnyel.