Éveken át, milliókat sikkasztott egy borsodi hegybíró

Rendőrség

A Szerencsi Járási Ügyészség vádat emelt egy 45 éves elkövető ellen sikkasztás bűntette miatt. A vádlott egy borsodi község hegybírájaként éveken keresztül összesen több mint 2,5 millió forintot tulajdonított el a pénztárból.

A vádirat szerint a vádlott 2013. július hónap közepétől 2020. november hónapjáig a település hegybírája volt. A hegyközség 2013. október hónaptól megbízta a pénztár kezelésével. Az elkövető a hegyközség irodájában dolgozott, ahol az adminisztrátorok átvették a tagok befizetéseit, erről nyugtát adtak, majd pedig a könyvelés részére bevételi pénztárbizonylatokat állítottak ki. A pénztárbizonylatokat és az átvett pénzösszegeket minden esetben átadták a vádlottnak, mint pénztárosnak.

A vádlott a pénztárban lévő készpénzből 2016. év januárjától 2020. év tavaszáig különböző összegekben, összességében több mint 2,5 millió forintot vett ki. Úgy próbálta leplezni cselekményét, hogy 2020. év tavaszán 24 db bevételi pénztárbizonylatot – amelyeken szereplő összegek megegyeztek az elsikkasztott készpénz összegével -, nem adott át a könyvelőnek, ezzel valótlanul azt a látszatot keltve, hogy ilyen befizetések nem történtek.

Az ügyészség a büntetlen előéletű elkövetővel szemben – büntetővégzésben – tárgyalás mellőzésével felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a hegybírói tisztségviseléstől történő eltiltással.

Kép: illusztráció.