D. Andrea Top 50-es bünöző elfogása

Egy 11 éve körözött Top 50-es magyar bűnözőt fogtak el Dominikán

Rendőrség

Egy Top 50-es magyar bűnözőt sikerült elfogni a rendőröknek, akit már több mint 11 éve kerestek.

A police.hu szerint D. Andreát pénzmosás, csalás és költségvetési csalás miatt eredetileg több mint 15 év szabadságvesztésre ítélték távollétében, miután közel két tucat bűncselekmény során társaival közösen mintegy 520 millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.

A 2000-es évek közepén egy áfacsaló hálózatot működtető könyvelőpáros jobbkezeként tevékenykedett Debrecenben, később pedig már saját üzleteket is bonyolított. Szakterülete a banki kapcsolatok és a hitelcsalás volt, de legnagyobb dobása egy árucsalási ügy volt 2012-ben: akkor egyetlen bűntársával csak papíron létező gabona eladásával több mint negyedmilliárd forintot kerestek. Ez volt az utolsó ismertté vált bűncselekménye, mielőtt 2012 tavaszán nyomtalanul eltűnt a hatóságok elől. Távollétében az említett könyvelőpárossal közösen elkövetett bűncselekmények miatt pénzmosás bűntettében is bűnösnek mondták ki. Csak ebben az ítéletben 6 év végrehajtandó szabadságvesztést róttak ki rá.

D. Andrea felkerült Európa legkeresettebb bűnelkövetőit tartalmazó EU Most Wanted oldalra is. Végül a dominikai rendőrök fogták el 2023. március 26-án Punte Cana városában. Azóta letartóztatásban van, és átszállították Spanyolországba, ahol arra vár, hogy megtörténjen Magyarországnak történő átadása.