Életfogytiglanra ítéltek egy miskolci férfit, aki rágyújtotta a házat egy idős nőre

Rendőrség

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a Miskolci Törvényszék egy férfit, aki 2021 szeptemberében bántalmazott egy idős nőt, majd rágyújtotta a házat Miskolcon – tájékoztatta a bíróság csütörtökön az MTI-t. Az asszony füst- és szén-monoxid-mérgezés következtében meghalt.

Azt írták, a férfi ismerte az asszonyt, korábban többször segített neki a bevásárlásban. Olyankor beszélgetett vele és a házába is bejutott, így tisztában volt az egészségi állapotával és a körülményeivel.

A vádlott 2021. szeptember 24-én hajnalban egy ablakon át bemászott a sértett ingatlanjába, ahol öngyújtóval világítva kutakodni kezdett. Mikor az asszony felébredt a zajra, a férfi egy franciakulccsal fejbe ütötte. Az idős nő az ütés következtében a földre esett és elvesztette az eszméletét.

A támadó eltette a lakásban talált mintegy 60 ezer forint értékű fülbevalót, majd a cselekmény leplezése céljából meggyújtotta a házban talált takarót, rongyot, valamint az ajtótokot, és a még életben lévő asszonyt magára hagyva elmenekült. Az idős nő halálát füst- és szén-monoxid-mérgezés okozta.

A bíróság a vádlottat nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfi a legkorábban harminc év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, megbánó magatartását, míg súlyosbító körülményként értékelte a férfi előéletében rejlő körülmények mellett azt, hogy a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el – írták.

Az ítélet nem jogerős, az ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, az ügyész pedig három munkanapot fenntartott jogorvoslati nyilatkozata megtételére.

Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.