Egy miskolci férfi egy ütéssel okozott maradandó fogyatékosságot

Rendőrség

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak, aki egy ütéssel okozott maradandó fogyatékosságot. A Miskolci Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év fogházbüntetésre ítélte a bántalmazót. 

Az ítélet szerint 2020. november 23. napján, délután, egy miskolci élelmiszerboltban az ittas állapotban lévő vádlott kötekedett az alkalmazottakkal. Az üzletben tartózkodó sértett ekkor az eladónők védelmére kelt és távozásra szólította fel az elkövetőt, aki felháborodott és verekedni hívta a férfit. A sértett ezt higgadtan utasította el, majd többször megkérte az elkövetőt, hogy távozzon. A szóváltás után a boltot először a vádlott hagyta el, miközben a „nincs elfelejtve…még lejátsszuk” kifejezésekkel megfenyegette a sértettet.

A férfi hazament, de nem hagyták nyugodni a történtek, és úgy érezte, hogy a sértett megszégyenítette, ezért rögtön visszaindult. Az utcára kilépve meglátta a sértettet, akihez odalépett és minden előzmény nélkül egyszer ököllel arcon ütötte. Az ütés következtében sértett elesett, a feje a földhöz csapódott, melynek következtében maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményező, közvetlen életveszélyes sérülése keletkezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint semmilyen méltányolható indoka nem volt a vádlottnak a sértettel szembeni hirtelen, váratlan támadásra. Tettével ellehetetlenítette és megnyomorította a további önálló életvitelét a sértettnek, aki a bántalmazás következtében 24 órás ápolásra kényszerül. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott büntetlen előéletének túlzott jelentőséget tulajdonítva szabott ki az elsőfokú bíróság indokolatlanul enyhe büntetést, ezért indítványozta a büntetés súlyosítását, valamint a szabadságvesztés végrehajtási fokozatának fogház helyett börtönben történő megállapítását.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.