Bíróság, kalapács

Mezőkövesdi Járási Ügyészség vádat emelt egy temetői zsaroló ellen

Rendőrség

A Mezőkövesdi Járási Ügyészség vádat emelt egy nő ellen zsarolás bűntette miatt. Az elkövető egy borsodi településen kézbesítőként dolgozó nőt valótlanul azzal vádolta, hogy hivatalos iratait hanyagsága miatt nem kapta meg, ezért feljelentéssel fenyegetve közel kétmillió forintot zsarolt ki tőle.

A vádirat szerint a vádlott 2022 május-december között a kézbesítőként dolgozó nőnek valótlanul azt állította, hogy hanyagul végzi a munkáját. A mulasztásai miatt pedig nem kézbesítettek neki hagyatéki eljárással kapcsolatban hivatalos iratokat, köztük egy gépjármű-törzskönyvet, így őt jelentős anyagi hátrány érte. A nő azt mondta a kézbesítőnek, hogy a munkahelyén bepanaszolja, feljelenti és azzal is fenyegette, hogy megvereti.

Az elkövető a megfélemlített sértettől készpénzt követelt, aki féltve a munkahelyét a saját munkabéréből, örökségéből, illetőleg kölcsönökből esetenként több százezer forintot adott át a vádlottnak. A vádlott a pénz átvételének helyeként jellemzően a település temetőjét határozta meg.

A sértett összesen közel kétmillió forint készpénzt adott a vádlottnak, azonban a lelki gyötrelmektől rendkívül rossz pszichés állapotba került, megbetegedett, majd nem látván más kiutat feljelentést tett a rendőrségen.

Az ügyészség a vádiratban a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.