Fegyházbüntetésre ítélt két embercsempészt az Ózdi Járásbíróság

Rendőrség

Társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt hat év fegyházbüntetésre ítélt és Magyarország területéről tíz évre kiutasított az Ózdi Járásbíróság két embercsempészt – közölte a Miskolci Törvényszék sajtóosztálya kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a két külföldi állampolgár kilenc Németországba illegálisan bevándorolni szándékozó külföldi férfit csempészett Magyarországon keresztül.

Az első- és a másodrendű vádlott tavaly júniusban külön gépjárművel közlekedett Eger felé az M5-ös autópályán, a kilenc külföldi állampolgár az elsőrendű vádlottal utazott.

Eger belterületén a helyi rendőrök ellenőrizni akarták az egyik gépjárművet, azonban a sofőr nagy sebességgel továbbhajtott az észak-keleti határszakasz irányába.

A járőrök a Csernely és Farkaslyuk közötti útszakaszig üldözték a két embercsempészt, ahol az elsőrendű vádlott az úttest szélén lévő bozótos területre hajtott és elszaladt, azonban rövid menekülést követően visszatért a helyszínre, ahol elfogták.

A közlemény szerint a másodrendű vádlott egy ideig Ózd irányába haladt, majd autójával egy füves-bokros területre sodródott, és a járműből kiugorva próbálta kivonni magát az ellenőrzés alól, azonban a járőrök őt is elfogták.

A csempészett emberek közül ketten 11 ezer, illetve 12 ezer eurót fizettek egy embercsempész-hálózatnak a célállomásig történő eljuttatásért.

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, a kiszabott szabadságvesztésből az embercsempészek nem bocsáthatók feltételes szabadságra – írták.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terheltek büntetlen előélete mellett a beismerő vallomásukat és megbánó magatartásukat, ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi elkövetést és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát – közölte a törvényszék.