Bíróság, kalapács

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki halálosan megfenyegetett egy gyámügyi ügyintézőt

Rendőrség

A Szerencsi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki nem volt hajlandó elfogadni, hogy négy kiskorú gyermekét nevelőszülőknél helyezték el, ezért megöléssel fenyegette a gyámügyi ügyintézőt.

A vádirat szerint a vádlott négy kiskorú gyermekét a gyámhatóság 2023. június elején védelembe vette és nevelőszülőknél helyezte el, mivel a gyermekek sem óvodába, sem iskolába nem jártak és a lakhatási körülmények sem voltak megfelelőek. A vádlott nem értett egyet az intézkedéssel, a hónap közepén a borsodi településen lévő családsegítő szolgálatnál megjelent és az ott dolgozó nővel közölte, hogy egy hetet ad neki az intézkedésre, amennyiben az eredménytelenül telik el, megkeresi az ügyben eljárt gyámügyi ügyintézőt és felgyújtja a házát.

A családsegítő alkalmazottja a fenyegetésről értesítette az ügyben eljárt illetékes gyámügyi ügyintézőt, aki a gyermekelhelyezési döntést csak annyiban változtatta meg, hogy az egyik gyermek tekintetében új nevelőszülőket rendelt ki.

A férfi augusztus második felében telefonon felhívta az ügyintézőt, megfenyegette, hogy meg fogja ölni, bemegy a munkahelyére és ráborítja az asztalt. Aznap valóban megjelent az irodában, kiabált az ügyintézővel, fenyegetőleg mellkasát csapdosta és követelte a döntés megváltoztatását.

Cselekményének az értesítésre kiérkezett rendőrök vetettek véget.

A gyámügyi ügyintéző közfeladatot ellátó személynek minősül.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével –  büntetővégzésében felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.