Két 3×3-as kosárlabdatornát rendeznek Debrecenben szeptember elején

Sport

Két 3×3-as nemzetközi kosárlabdatornára kerül sor szeptember elején Debrecenben.

A szerdai sajtótájékoztatón a szervezők közölték: a 3×3-as U18-as világbajnokság tavaly júniusi sikeres lebonyolítása után a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) hároméves szerződést ajánlott fel a magyar szövetségnek (MKOSZ) hat világesemény megrendezésére, amelyeknek a cívisváros ad majd otthont.

Az első két versenyt szeptember elején rendezik meg. A Nagytemplom előtti téren szeptember 7-én és 8-án a világ legjobb férfi 3×3-as kosárlabdázói versenyeznek majd az úgynevezett World Tour keretében, míg szeptember 9. és 11. között Európa legjobb 18 éven aluli fiú és lány 3×3-as kosárlabdázói küzdenek a kontinensbajnoki címért. Mindkét eseményre a belépés díjtalan.

Szalay Ferenc MKOSZ-elnök kiemelte: a FIBA azt szeretné, ha a 3×3-as kosárlabda már 2020-ban olimpiai szám lenne.

“Kapcsolatrendszerünk, sportdiplomáciánk és az elvégzett munkánk eredményeként egy soha nem látott lehetőség realizálódhat, mégpedig az, hogy Magyarországon három év alatt hat igen rangos kosárlabda-eseményt rendezhetünk meg” – közölte a szövetség vezetője. “Debrecen szerepe ebben az, hogy tavaly egy olyan világbajnokságot rendezett meg itt a Nagytemplom előtt, amely a párját ritkítja.”

A magyar női csapat Debrecenben harmadik lett, majd később az Európa-bajnokágon aranyérmet nyert. A férfiak 13-adikok lettek a cívisvárosban.

A 3×3-as játék, vagy korábbi nevén a FIBA 33, a kosárlabdázás egy speciális változata. Háromfős csapatok fél pályán, egy palánkra, 12 másodperces támadóidővel játsszák, és csaknem 250 milliós bázisával a legnépszerűbb tömegsport a világon. Hat éve szerepelt a Szingapúrban lebonyolított ifjúsági olimpia programjában, az első 3×3 ifjúsági világbajnokságnak 2011-ben Rimini adott otthont.