Műtüdővel próbálják megmenteni Csollány Szilveszter életét

Sport

Aggasztó hírek érkeznek Csollány Szilveszterről, állapota továbbra is válságos. Egy műtüdőeljárás azonban megmentheti az életét.

Csollány Szilveszter hetek óta küzd a koronavírussal, a hét elején derült ki, hogy kórházban ápolják, lélegeztetőgépen van. Az egész hazai sportélet imádkozik az életéért, míg mások, például a népszerű gyermekorvos, dr. Novák Hunor arra hívják fel a figyelmet, hogy Csollány  a járványszkeptikus Gődény György “tanait” osztogatta közösségi oldalán.

Az 51 éves olimpikon bár kiváló formában volt, mégis leterítette a koronavírus. Úgy tudni, állapota továbbra is válságos. A Blikk szerint Csollány Szilvesztert egy különleges lélegeztetőgépen tarthatják, amiből az egész országban csak 30-40 darab van összesen.

Ezzel az eljárással sikerült megmenteni Bányai Gábor fideszes képviselő életét:

Romlott az állapota a képviselőnek, műtüdő-kezelésre szorul

Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. (A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.) – írja a lap, akik egy orvos véleményét is kikérték az eljárásról. A neve elhallgatását kérő szakorvos szerint ez a beavatkozás nagyon megterhelő, idősebbeknél nem is alkalmazható.