Aranycsapat

Az Aranycsapat legendái előtt tisztelegtek a Kárpát-medencei fiatalok

Sport

“Az Aranycsapat legendái előtt tiszteleg Kárpát-medence ifjúsága” elnevezéssel nagyszabású megemlékezést tartottak pénteken a Szent István Bazilika Altemplomában, ahol négyen nyugszanak a kiváló labdarúgó-válogatott játékosai közül.

A révkomáromi központú Kárpátia Sport Polgári Társulás, az Aranycsapat Testület és a Budapesti Városvédő Egyesület Sporttörténeti Csoport közös rendezvényén abból az alkalomból idézték  fel a magyar labdarúgás dicső múltját, hogy az Aranycsapat 70 évvel ezelőtt nyerte meg az Európa Kupát, játszott világbajnoki döntőt, 100 éve született az együttes fedezete, Zakariás József, továbbá április 1-jén lesz a csapatkapitány, Puskás Ferenc születésének 97. évfordulója.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke beszédében kiemelte: nem szabad megengedni, hogy homályba merüljön a magyar sporttörténelem talán világszerte legismertebb válogatottjának emléke. Hozzátette: idén júliusban lesz a berni vb-döntő hetvenedik évfordulója. Felidézte, hogy miközben a Német Szövetségi Köztársaságban a finálé után hősként ünnepelték válogatottjuk játékosait, addig Budapesten zavargások törtek ki a vereség miatt, noha az ezüstérem megszerzése a magyarság egyik legnagyobb sporttörténeti sikere.

Emlékeztetett arra, hogy tíz esztendővel ezelőtt a német sportszerető közönség mellett a vezető politikusok is megemlékeztek a magyarok felett aratott győzelemről, és az évforduló kapcsán rámutattak, hogy az a siker az egész német társadalom számára reményt adott a békés jövőre. Hozzátette: a megemlékezések után néhány nappal Buzánszky Jenő, az Aranycsapat akkori utolsó élő tagja kérte fel a csapat hagyományait őrző szervezet létrehozására. Hangsúlyozta, hogy az Aranycsapat Testület az akkor tett ígéretének megfelelően, állami támogatás nélkül tevékenykedik, és tagjai között ott vannak az egykori válogatott tagjainak gyermekei, így Zakariás Ágnes, Lantos Andrea, Grosics Edina, Bozsik Péter és ifj. Buzánszky Jenő.

Győr Béla, az olimpia eszme ápolására létrejött Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára kijelentette: az olimpiai eszme hirdetésére az Aranycsapat a legalkalmasabb Magyarországon.

Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Puskás Ferenc születésének évfordulója környékén minden évben rendszeresen megemlékeznek a ’40-es és az ’50-es évek kitűnő magyar labdarúgó-válogatottjáról, amely négy éven át őrizte veretlenségét, és az 1954-es világbajnokságon többek között az előző vb két döntősét, Brazíliát és Uruguayt is legyőzte. A csapat 100 évvel ezelőtt, 1924 márciusában született fedezetét, a társait remekül kiszolgáló Zakariás Józsefet is méltatta, akit szorgalmas játékosnak nevezett, és kiemelte, hogy nemcsak a futballpályán nyújtott fantasztikus teljesítményt, hanem kitűnő tanuló és rendkívül művelt ember volt. Egyúttal bejelentette, hogy hamarosan könyvet jelentetnek meg róla.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke is felelevenítette az Aranycsapathoz, valamint Zakariáshoz fűződő személyes élményeit.

MTI