A sokévi átlagnál kevesebb kárt okoztak a természeti katasztrófák az első fél évben

Világ

A sokévi átlagnál kevesebb kárt okoztak a természeti katasztrófák világszerte az első fél évben egy kedden ismertetett felmérés szerint.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft (Munich Re) az idei első hat hónapban 370 természeti katasztrófát jegyzett fel. Becslése szerint ezek 42 milliárd dollár (12 300 milliárd forint) nemzetgazdasági kárt okoztak, ami jóval elmarad az utóbbi 30 év 69 milliárd dolláros átlagától.

A 42 milliárd dollárból 15 milliárd dollárnyi kárra volt biztosítás. Ez is kevesebb a sokévi átlagnál, az utóbbi három évtizedre jellemző 18 milliárd dollárnál.

A természeti katasztrófákban fél év alatt 4200 ember halt meg, ami csökkenés az egy évvel korábbi 4300-hoz képest. A leginkább pusztító csapás az Idai nevű ciklon volt, amely Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban dühöngött, kioltva több mint ezer ember életét.

Gazdasági-pénzügyi értelemben a legnagyobb rombolást az Egyesült Államok középnyugati régióját májusban végigsöprő tornádósorozat végezte, amely 3,3 milliárd dollárnyi – benne 2,5 milliárd dollárnyi biztosított – kárt okozott.

Az első fél év jellegzetessége, hogy számos természeti csapás ért szegényebb országokat, amelyekben nemigen elterjedt a biztosítás. Az Idai ciklon például nagyobb pusztítást végzett, mint az ágazat történetének legdrágább, 210 milliárd dolláros kárral járó természeti katasztrófája, a Japánban fekvő Tohoku régióban 2011-ben történt földrengés.

Azonban mivel “gyakorlatilag semmi sem volt biztosítva, az érintettek alig kapnak gyors pénzügyi támogatást káraik ellensúlyozására” – emelte ki Torsten Jeworrek, a Munich Re igazgatósági tagja, hozzátéve, hogy a biztosítóknak partneri kapcsolatokat kell kialakítaniuk a kormányokkal és fejlesztési bankokkal, hogy jobban tudják támogatni az olyan országokat, mint Mozambik.

Az öt legdrágább katasztrófa közül három sújtott fejlődő vagy feltörekvő országokat. Az iráni árvizek 2,5 milliárd dollárral kárral jártak, a Fani nevű ciklon miatt Indiában és Bangladesben keletkezett vihar- és árvízkárok 2,2 milliárd dollárt tesznek ki, az Idai Mozambikban és a szomszédos országokban 2 milliárd dollár kárt okozott.

A biztosítási ágazat szempontjából legfontosabb térségeket tekintve az Egyesült Államokban főleg a május-júniusi tornádószezon fenyegetett természeti katasztrófákkal, több mint 1200 tornádót regisztráltak, ami nagyjából 20 százalékkal meghaladja a 2005-2015 közötti időszak átlagát. A teljes kár 7,5 milliárd euró.

Európában a sorozatos hőséghullámoknak véget vető heves, sokszor jégesőt hozó viharok voltak a legveszélyesebbek. A legnagyobb természeti katasztrófa München térségében történt, a június 10-i jégeső több mint ezer esetben okozott kárt járművekben és épületekben. A kontinens egészét tekintve mintegy 900 millió euró kárt okoztak a természeti csapások. A jégeső okoztak károk magas aránya révén a káresemények több mint háromnegyedére volt biztosítás.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 16 milliárd dollárnyi kárt okoztak a természeti csapások, ami alig a fele a 33 milliárd dolláros sokévi átlagnak – áll a Munic Re összeállításában.

Az 1880-ban alapított Munich Re az 1906-os San Francisco-i földrengés után lett világhírű, mint a földrengéskárok egyetlen olyan biztosítója, amely minden igény kifizetett, és mégsem ment csődbe. Jelenleg több ezer biztosítóintézet az ügyfele 150 országban a viszontbiztosítás üzletágban.

A társaság vagyonkezelői tevékenységet is folytat és a biztosítások valamennyi területén aktív. Olyan különleges kockázatokra is kínál biztosítási megoldásokat, mint az informatikai támadás és a járványok kitörése.