Az Egyesült Államok kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú hagyományos rakétával

Világ

Az Egyesült Államok vasárnap kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú hagyományos rakétával – jelentette be helyi idő szerint hétfő délután az amerikai védelmi minisztérium.

Az Egyesült Államok először hajtott végre rakétakísérletet a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai (INF-)szerződés felmondása óta.

A Pentagon (védelmi minisztérium) bejelentése szerint a kísérletet a Kalifornia partjainál fekvő San Nicolas-szigeten hajtották végre, helyi idő szerint vasárnap délután fél háromkor.

“A teszt során szerzett adatok megadják a szükséges információkat a védelmi minisztérium számára új, közepes hatótávolságú fegyverek kifejlesztéséhez” – olvasható a tárca közleményében.

Újságírók kérdésére a Pentagon egyik felelős tisztségviselője elmondta: “Tomahawk típusú támadó cirkáló rakéták egyik változatát” tesztelték földi indításról. Egy neve elhallgatását kérő katonai vezető szerint ez a hordozórakéta más típusú, mint a Romániában már hadrendbe állított és Lengyelországban hadrendbe állítandó AEGIS rakétaelhárító rendszerhez tartozó hordozórakéta, amiért Moszkva évek óta az INF-szerződés megsértésével vádolja Washingtont.
Az Egyesült Államokban régóta hadrendben vannak e rakétatípusok, amelyeket robotrepülőgépeknek, vagy – angol elnevezésük tükörfordítása szerint – cirkáló rakétáknak neveznek. A mostani kísérlet újdonsága – elemzők szerint – az, hogy földi indítóállásból bocsátották fel a rakétát.

Az amerikai kormányzat augusztus 2-án mondta fel az 1987-ben kötött – Ronald Reagan amerikai elnök és az akkori Szovjetunió kommunista pártfőtitkára, Mihail Gorbacsov által aláírt – INF-egyezményt. A katonai szerződés a földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról és robotrepülőgépekről rendelkezett. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben (300-3400 mérföldben) határozták meg.

A szerződés felmondásának napján Mark Esper amerikai védelmi miniszter bejelentette: az Egyesült Államok felgyorsítja az új típusú föld-levegő rakéták kifejlesztését. Teszi ezt “óvatos válaszként Oroszország akcióira” – fogalmazott akkor Esper, utalva arra az amerikai és nyugat-európai álláspontra, miszerint Moszkva a 9M729 típusú rakéták kifejlesztésével már korábban megsértette az INF-szerződést. Moszkva ezt mindig tagadta.