U-Multirank rangsor: javított a Debreceni Egyetem

Egyetem

A nemzetközi kapcsolatok létesítésében és a regionális szerepvállalásban is erősödött a Debreceni Egyetem a legfrissebb U-Multirank rangsor szerint.

Harmadik alkalommal készült el a rangsor, amely az intézmények erősségeit és gyengeségeit hat tudományterületen – ezúttal a biológia, a kémia, a matematika, a történelem, a szociológia és a szociális munka területén – vizsgálja. Az Európai Unió által támogatott projekt öt fókuszterületen (oktatás és tanulás, kutatás, tudástranszfer, nemzetközi orientáció és regionális kapcsolatok) 29 különböző indikátor figyelembevételével elemzi a felsőoktatási intézmények teljesítményét, amit aztán egy ötfokozatú skálán értékel.

A Debreceni Egyetem több területen is javított a tavalyi teljesítményén: leginkább a nemzetközi orientációban, a nemzetközi kapcsolatok létesítésében, valamint a regionális szerepvállalásban erősödött az intézmény, az oktatás és tanulás színvonala pedig az U-Multirank érékelése szerint egységes szintet mutat.

A nemzetközi integráció fókuszterületén belül az intézmény kiemelkedő mutatókkal rendelkezik a nemzetközi publikációk, valamint az idegen nyelvű alapszakos képzések számát illetően, és erősödött pozíciója a hallgatói mobilitásban is. Javultak a regionális szerepvállalási mutatók is, mivel több alap- és mesterszakos hallgató maradt a régióban a diplomaszerzést követően.

A tudástranszfer fókuszterületén a tavalyi évhez képest emelkedett az ipari partnerekkel közös szabadalmak száma, valamint a kutatásokhoz kapcsolódó és a szabadalmakban idézett publikációk száma is.

Az U-Multirank rendszere felhasználóbarát, hiszen a diákok számára a képzés kiválasztásában nyújt segítséget, míg az egyetemi vezetők számára a stratégiaalkotásban, a vállalkozói szektor számára pedig a diplomás munkaerő-kapacitás kihasználásában segít.

A Debreceni Egyetem mutatói ide kattintva érhetők el.

A felsőoktatási intézmények képzési palettája és profilja ide kattintva hasonlítható össze.