Hszi Csin Ping és Vlagyimir Putyin

Putyin a kínai elnökről: “Ő erős vezető és igazi férfi”

Világ

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy májusban készül Kínába látogatni.

Az államfő ezt a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének csütörtöki moszkvai tanácskozásán közölte a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint. Arra reagálva beszélt erről, hogy a fórum egyik résztvevője felidézte: Hszi Csin-ping kínai elnök a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) tartott előadásán Nyikolaj Csernisevszkij Mit tegyünk? című irányregényét nevezte meg kedvenc könyveként, amelynek egyik hőse, mint mondta, a példaképévé vált.

Az illető, akit a hírügynökségi beszámoló nem nevezett meg, elmesélte, hogy talált egy olyan példányt a műből, amelynek bélyegzőjén a kötet könyvtárba vételének dátumaként 1953. június 15., vagyis Hszi születésnapja volt feltüntetve, és arra kérte az államfőt, hogy adja át a kínai vezetőnek.

“Májusra tervezzük a látogatást. Mindenképpen magammal viszem (a könyvet), és átadom barátunknak, ő erős vezető és igazi férfi”

– mondta Putyin.

“A viccet félretéve, tényleg, ha ez igaz, szívesen odaadom neki” – tette hozzá az orosz államfő.

Korábban már ismertté vált, hogy Putyinnak az újraválasztása utáni első külföldi útja Pekingbe vezet majd. Hszi tavaly márciusban hasonló gesztust tett Moszkvának.

Az “igazi férfit” egyesek Magyarországon is tárt karokkal várják:

Magyarországra jön a Kínai Kommunista Párt főtitkára