Több személy egyidejű mulasztása vezetett egy kovácsüzemben dolgozó férfi halálához

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség három férfi ellen emelt vádat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a Debreceni Járásbíróságon.
Egy gázszerelést végző kft. a debreceni kovácsüzem egyik csarnokában fűtési rendszert épített ki és gázszerelési munkákat végzett.

A kft. alkalmazottai 2015. novemberében megkezdték az üzemcsarnokban a munkát úgy, hogy tevékenységükkel egy időben a kovácsüzemben folyt a termelő tevékenység.
2015. november 24-én a kft. három munkavállalója, a kivitelezést irányító II. r. rendű vádlott, a sértett és egy szerelő az üzemcsarnokba beállított emelőkosaras liftbe szálltak és közel 10 méter magasságban kezdtek el dolgozni.

Az II. r. vádlott azonban ezt megelőzően nem gondoskodott arról, hogy egyik munkavállaló-társuk lentről figyelemmel kísérje a tevékenységüket, az esetleges veszélyekre időben felhívja figyelmüket, ezen túlmenően előzetesen nem egyeztetett a kovácsüzem irányító-koordináló feladatot végző dolgozójával, a III. r. vádlottal.

A kovácsüzem alkalmazottja, az I. r. vádlott a fenti napon darukezelőként dolgozott az érintett csarnokban.

A délutáni órákban az anyagmozgatás során, a feladat megkezdése előtt nem győződött meg arról, hogy a daru hatósugarában van-e az az emelőkosaras lift, amelyben a kft. alkalmazottai dolgoznak, erre őt az III. r. vádlott sem figyelmeztette. Az I. r. vádlott a darut mozgásba hozta, azonban a késői észlelés folytán a darun lévő teher kilengése az emelőkosaras liftet feldöntötte.

A liftben tartózkodó egyik szerelő megkapaszkodott az üzemcsarnok falában, majd onnan lemászott, a II. r. vádlott és a sértett azonban a betonpadlóra zuhant.

A sértett többszörös koponyaalapi törést szenvedett, melynek következtében a helyszínen meghalt. A II. r. vádlottnak nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses sérülései keletkeztek.

Az I., II., III. r. vádlottak foglalkozási szabályszegése, illetve munkaköri kötelezettségük vétkes megszegése folytán következett be a sértett halála.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a három vádlott ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta valamennyi vádlott vonatkozásában.