A szeretet fényei

Egyetem

Adventi kiállítás nyílt az Agrártudományi Központ Kisgalériájában. A Böszörményi úti campuson látható tárlatot a Koncz Galéria állította össze.

Főként kortárs művészek alkotásait mutatja be az az időszaki kiállítás, amely kedden nyitotta meg kapuit az Agrár Múzeum Kisgalériájában. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja alig egy hónapja kötött együttműködési megállapodást a Koncz Művészeti Galériával közös kiállítások megszervezésére, lehetőséget nyújtva egyéni alkotók és az egyetem polgárainak bemutatkozásra.

– Az agráron már hagyománya van annak, hogy kulturális eseményeket, kiállításokat szervezünk. Ezúttal az agrárosok kultúra iránti igénye és a Koncz Galéria talált egymásra. Az év elején a központ és a Koncz Galéria kötött egy megállapodást, hogy itt az Agrár Múzeum Kisgalériájában helyet biztosítunk kiállításoknak, és szeretnénk, ha ez a kapcsolat hosszú távú lenne – hangsúlyozta Komlósi István, az Agrártudományi Központ Főigazgatója.

A szeretet fényei című tárlat megnyitóján Bényei József író, költő saját versével, a művészek nevében is köszöntötte a vendégeket.

– Én hiszek abban, hogy az embert nemcsak a gazdasági javak, nemcsak a sportesemények tartják meg, adnak neki erőt, pénzt, megmaradást, hanem a művészet is. Mert a művészet olyasmi, mint a body buildingeseknek az edzőterem. A művészet a szellem, a lélek edzőterme, az ember belső rétegeit mozgatja – mondta Bényei József.

Az olajfestmények, akvarellek és grafikák témájukban az adventi ünnepkörhöz kapcsolódnak. Az időszakot jellemző várakozás fontosságáról beszélt a megnyitón Felöldi László plébános.

– Az advent benne van az emberben, mert az emberi életnek két sarokpontja van, amely meghatározza mindannyiunk életérzetét: a szenvedés és a várakozás. A várakozás valójában egy készület és egy törekvés. Nem, mint tétlenség, hanem, mint valóságos feladat és valóságos munka. Ezen a tárlaton is nagyon sok képnek lehetne azt a címet adni, hogy várakozás, advent, mert van bennük az emberi élet lényegéből – emelte ki Felföldi László.

A kiállítás december 19-ig látható az Agrár Múzeum nyitvatartási ideje alatt (hétfő-csütörtök: 12.00-16.00, péntek: 8.00-12.00 óráig).

unideb.hu