Épület-energetikai fejlesztés

Egyetem

Szabadalmi bejelentéssel zárult a kétéves egyetemi energetikai kutatás.

Az Európai Unió országai az energetikai igényekhez viszonyítva csekély mennyiségű fosszilis energiahordozó tartalékokkal rendelkeznek, ezért nagy mennyiségű importra szorulnak. Az Európai Parlament számos direktívát fogadott el, melyeknek célja az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, illetve a megújuló energiaforrások széles körű alkalmazása. Az energetika másik nagyon fontos kérdése az ellátásbiztonság mellett a környezetvédelem, ugyanis a világ CO2 kibocsátása folyamatosan növekszik, ami nagy mértékben befolyásolja a Föld éghajlatának alakulását.

Mindezen célkitűzések figyelembevételével a Debreceni Egyetem és a Győri Széchenyi István Egyetem 2013-2014 év során konzorciumban valósította meg a “Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával” c. TÁMOP-4.2.2.A-11/KONV-2012-0041 sz. projektet. A projekt során elsősorban a két egyetemről, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, továbbá Nagy-Britanniából, Olaszországból, Dániából, Izlandról, az Egyesült Államokból, Romániából, Szlovákiából és Japánból is vettek részt kutatók a munkában. A több mint 120 kutató elsősorban alapkutatást végzett az energiaellátás számos területén, amely kiterjedt az épületenergetika, épületgépészet, intelligens épületek, cellulóz-farming, víz-, szennyvízgazdálkodás, környezetvédelem, éghajlat, költség-optimum, környezetjog, társadalomtudomány és az épületinformatika területére.

Számos hallgatót is be tudtunk vonni a kutatásokba, akik mérésekben, adatfeldolgozásban tudták segíteni a munkánkat, ezáltal megérezhették, hogyan lehet részt venni nemzetközi csapatmunkában, megismerhettek világszínvonalú professzorokat, konferenciáinkon részt vehettek és cégekkel is felvették a kapcsolatot, ami szintén kimagasló lehetőség számukra. a jövőjük építésében – mutatott rá a kutatás egyetemi hallgatókat érintő jelentőségére Kalmár Ferenc, a Műszaki Kar dékánhelyettese.

A kutatási eredmények alapján egy szabadalmi bejelentés is történt. Az Intelligens épületek munkacsoport kutatói “Napenergiával működő felülethűtő, hőhasznosítóval” munkacímmel dolgoztak ki innovatív megoldást. A találmány lényege egy napenergiát újszerűen hasznosító berendezés, amely (a hagyományos napkollektorokhoz képest) kimondottan az alacsony hőfokon működő, a napelemek hűtésére szolgáló hűtőfelület, aktív szabályozással. A berendezéssel a napelemek hűtése céljából elvezetett hőt lehet hatékonyabban hasznosítani az épületgépészeti rendszerekben.

unideb.hu