Kardiológusok Debrecenben

Egyetem

Harminc százalékkal csökkent a szív-érrendszeri betegségek halálozási mutatója az elmúlt 5 évben régiónkban, ám még így is az uniós átlag alatt vagyunk.

– Nagy megtiszteltetés Debrecennek, hogy otthont adhat az ország legjelentősebb kardiológiai konferenciájának. A kardiológia az orvostudomány csúcsa – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a XX. Debreceni Kardiológiai Napok programját Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora csütörtökön a Kölcsey Központban.

– A debreceni tanácskozás az elmúlt két évtizedben hazánk legnagyobb kongresszusává nőtte ki magát, ahol a legkiválóbb szakemberek gyűlnek össze évről- évre, hogy megvitassák az új kardiológiai eljárásokat és szakmai irányelveket, továbbá hasznos esetbemutatásokat tartsanak a fiatal kollégáknak – emelte ki Czuriga István, a kongresszus főtitkára az esemény sajtótájékoztatóján.

Édes István, a kongresszus elnöke, a Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának igazgatója az elmúlt húsz évre visszatekintve elmondta: a debreceni kardiológiai ellátás színvonalának növekedésében jelentős szerepe volt az első Nemzeti Fejlesztési Tervben közel 13 milliárd forintból megvalósult Auguszta programnak. Ebben azt vállalták, hogy 11 százalékkal csökkentik a szív-érrendszeri halálozást a régióban a projekt befejezését követő öt évben. A célt sikerült túlszárnyalni, hiszen 30 százalékkal jobbak most a régió adatai, az éjjel-nappali katéteres laboratóriumi készenlét révén pedig az akut infarktus kezelésében is jelentős sikereket értek el.

A szakember arról is szólt, hogy évente 40 ezer járó-, és nyolcezer fekvőbeteget lát el a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, ahol negyven kardiológus szakorvos és több mint száz szakasszisztens dolgozik. A professzor két olyan eljárásról is említést tett, amelyet a közelmúltban új technikaként vezettek be a klinikán. Az úgynevezett TAVI – műbillentyű-beültetés combverőéren keresztül – 2013 óta van az intézményben, azóta 25 ilyen beavatkozást végeztek, illetve 45 olyan speciális magasvérnyomás-kezelést, amely a vese artéria beidegzésének roncsolásával éri el a kívánt hatást.

unideb.hu