Kettős jubileum az Egészségügyi Karon

Egyetem

A Magyar Védőnői Szolgálat centenáriumát és a védőnő képzés fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték pénteken az egyetem nyíregyházi karán.

– A védőnői szolgálat 2015-ben bekerült a 48 hungarikum közé, ami azt is jelenti, hogy az értékpiramis csúcsán áll. Ebben a csoportban lenni dicsőség, hiszen elismerték, hogy a védőnői szolgálat nemzeti érték, és minőségi munkát folytatnak a védőnők – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a jubileumi rendezvény megnyitóján.

Hozzátette: mikor a védőnői hivatásról szó esik, mindig elhangzik, hogy a védőnők munkája nem kellően megbecsült hazánkban, és ebből adódhat, hogy sok a betöltetlen állás. Az Egészségügyi Karon végzett védőnők elhelyezkedési aránya ezzel szemben nyolcvan százalék, tehát a frissdiplomások jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon – emelte ki a professzor.

– A karon 25 éve kezdték el a szociális munkások mellett a védőnők képzését, és számos új elemet hazánkban elsőként vezettek be, többek között a méhnyakszűrés oktatását – mondta Kósa Zsigmond főiskolai tanár, a Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője. Hozzáfűzte: a kezdetektől idáig 861 oklevelet adták át.

Az ünnepségen a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Csordás Ágnes arról beszélt, hogy küzdelmes 100 év áll a szolgálat mögött, melynek mindig is a családok segítése volt a fő célja. Mindezt a védőnők szeretettel, empátiával és bizalommal tették.

Az elnök a hungarikum minősítés mellett azt is fontos elismerésként értékeli, hogy 2013-ban Magyar Örökség Díjat kapott a szolgálat. Ám mint elmondta, nem mindig problémáktól mentes az életük, hiszen nehéz megfelelni az új kihívásoknak, de a tudásuk és az akaratuk megvan ehhez.

Semsei Imre, az Egészségügyi Kar dékánja a rendezvényen kitüntetéseket adott át azoknak a munkatársaknak, akik sokat tettek a védőnő képzés elindításért.