Népzene, ének és tánc a nyári egyetemen

Egyetem

Alföldi, palóc, moldvai és szatmári hagyományokkal ismerkedtek meg a hallgatók a Debreceni Nyári Egyetem kedd esti programján.

A Debreceni Nyári Egyetem fontos küldetése a magyar nyelv mellett a kultúra közvetítése is, melynek meghatározó része a néphagyomány. A folklórprogram gyakorlatilag minden évben az egyik legnépszerűbb a nyári kurzus alatt. Az idén is különböző tájegységeket ismerhetnek meg az érdeklődők: az első héten az alföldi-hajdúsági, a másodikon a palóc, a harmadikon a moldvai, a negyediken pedig a szatmári hagyományok lesznek soron.

A program minden kedden a már jól bevált: a tájegység népdalait tanulják, énekelik a diákok, a vacsora pedig szintén az adott területre jellemző étel. Az éneklés után felpróbálhatják az adott táj népviseletének ruhadarabjait, amelyet általában fotózás követ. Végül pedig élőzenére, a Szeredás Népzenei Együttes kíséretére táncház következik.

A szervezők minden évben két új tájegységet építenek be a programba, hogy a visszajáró diákoknak is tudjanak újat nyújtani minden évben.