Kisvasúttal a tudomány világába

Egyetem

Több mint 80 programmal készül a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakájára. Szeptember 25-én, pénteken 14 órától minden a tudományról szól majd.

– A Debreceni Egyetem az ország egyik legszélesebb képzési és egyben kutatási palettával rendelkező felsőoktatási intézménye, ennek köszönhető, hogy a Kutatók Éjszakáján már évek óta megközelíti a százat a programok száma – tájékoztatott Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos igazgatója az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A tudományos igazgató kifejtette: az orvos-, az agrár-, a műszaki-, a zene-, a bölcsészet- és a társadalomtudományok számára is jó alkalom a Kutatók Éjszakája, hogy megismertessék a kutatói életformát, illetve azt, hogy a tudomány milyen eredményeket produkál a mindennapi életben.

Az egyetem összes campusán lesznek programok a Kutatók Éjszakáján. Hajdúböszörményben, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon minden a játékról és a meséről szól 25-én, pénteken, Nyíregyházán, az Egészségügyi Karon pedig gyakorlati bemutatókkal készülnek.

– Leginkább élményt szeretnénk nyújtani a hozzánk érkezőknek. Várandóssági mellény és chipekkel ellátott babák segítségével tapasztalhatják meg, hogy milyen a szülés és a gyermekgondozás, lélekbelátási gyakorlatokkal segítünk eligazodni a lelki folyamatokban, érzékenyítő tréninget tartunk, speciális elsősegély-nyújtási helyzetet teremtenek majd a mentőtiszt-képzésben részt vevő kollégák, illetve bárki kipróbálhatja a karon kidolgozott „szociopoli” társasjátékot is – ajánlotta Kiss János, a kar tudományos dékánhelyettese.

A Debrecenben tavaly átadott Agóra Tudományos Élményközpont is csatlakozott idén a Kutatók Éjszakájához. Az interaktív centrum küldetése megegyezik a programéval: megalapozni a gyerekek, fiatalok természettudományos műveltségét, elmélyíteni a felsőoktatási tanulmányok kezdéséhez szükséges tudásukat.

– Az elmúlt egy év alatt 19 ezer látogató fordult meg az Agórában, úgy látszik – az előzetes jelentkezések alapján –, hogy a péntekre meghirdetett mindkét előadáson teltház lesz. Lehetőséget adunk mindeközben arra is, hogy a város legtehetségesebb középiskolásai bemutassák fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket. Éjszakai távcsöves csillagászati programot is terveztünk, de az értelemszerűen időjárásfüggő – sorolta Somogyi Béla ügyvezető.

A debreceni helyszínek közötti közlekedést megkönnyíti a korábbi években rendszeresített kisvonat, amely a Főépülettől indul a Bem tér-Kassai úti campus felé, illetve újdonságként ezúttal a Böszörményi úti campus–Megújuló Energiapark útvonalon is jár 16 és 20 óra között. A látogatókat több mint 80, smaragdzöld színű pólóba öltözött önkéntes segíti majd az eligazodásban.

– A matricagyűjtő akciót természetesen idén is megtartjuk: aki 5 helyszínen igazolást szerez a látogatásról, Kutatók Éjszakájához kötődő ajándékot kaphat. Az előzetes regisztrációhoz kötött események többsége már betelt, de azért még érdemes böngészni a kutatokejszakaja.hu honlapot üres helyekért. A teljes program letölthető közben a kutatokejszaka.unideb.hu oldalról – hívta fel a figyelmet Mándy Zsuzsanna, a Tudományos Igazgatóság referense.