A kaposvári méhészegyesület vizsgálatot kezdeményez a Debreceni Egyetem nyilatkozata ügyében

Egyetem

Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete vizsgálatot kezdeményez a Debreceni Egyetem állami felügyeleténél annak megállapítására, hogy kiket terhel személyes felelősség az általuk végzett mézvizsgálatokkal kapcsolatban kiadott nyilatkozatukért – közölte Petrus Lajos elnök hétfőn az MTI-vel.

A méhészegyesület tagja, Takács Ferenc korábban sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kínaiak az uniós vizsgálati módszerhez igazítják az összetevőket, ám a debreceni egyetemen és egy brémai laboratóriumban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a természetes mézben mindenképpen jelen lévő flavonoidok, mikro- és makro elemek, fenolos komponensek hiányoznak a kínai mézből.

A Debreceni Egyetem azonban október 29-én cáfolta, hogy a méz minősítésénél figyelembe vehető paramétereket vizsgált volna, közölték, hogy ilyen vizsgálatot a kínai mézzel összefüggésben Takács Ferenc kaposvári méhész nem kért az egyetemtől. A Debreceni Egyetem élelmiszertudományi kutatólaboratóriuma, ahol a méréseket végezték, az előzetesen kért beltartalmi mutatókra adta ki nem akkreditált vizsgálati eredményeit. “A megrendelő telefonos egyeztetés során csupán belső használatra kérte a minták elemzését, ennek ellenére a még nem hivatalos eredmények alapján nyilatkozott a médiában az egyetemi vizsgálat eredményére hivatkozva, amely alapján úgy értelmezhető, hogy a Debreceni Egyetem igazolta Takács Ferenc állításait. Ez nem felel meg a valóságnak, mivel a megrendelő által kért mérési eredmények ezt az állítást nem támasztják alá” – nyilatkozta az egyetemi sajtóiroda.

Megjegyezték azt is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv mellékletében megtalálhatók azok a paraméterek, amelyeket a méz minősítésénél figyelembe kell venni. Ezek közül a megrendelő egyet sem kért a Debreceni Egyetemtől. A vizsgált paraméterek alapján nem lehet kimutatni, hogy egy méz kínai vagy sem.

A Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete szerint az egyetem nyilatkozata etikátlan, megalapozatlan, ellentmondásos, súlyosan rombolja a megbízást adó tagtársuk, illetve az egyetem tekintélyét.

A Debreceni Egyetem eljárása ebben az ügyben súlyosan etikátlan. Amennyiben kétségeik voltak a saját vizsgálati eredményeik hitelességével, vagy azzal kapcsolatban, ahogyan azt Takács Ferenc értelmezte, ezt elsősorban vele, a megbízójukkal kellett volna közölniük – áll a közleményben.

Az egyesület kifogásolja azt is, hogy az egyetem “nem hivatalos” mérési eredményekről beszélt, miközben az eredményeket az egyetem email-címéről, az egyetem fejléces papírján az intézetvezető nevével adták ki, azok mindenben megfelelnek egy hivatalos vizsgálati eredménynek jogi szempontból is.

“Az egyetem nyilatkozata ellenére fenntartjuk, hogy az ő vizsgálataik is alátámasztják a kínai méz hamisítottságát. Mi biztosak vagyunk abban, hogy az egyetemen dolgozó kutatók,magas színvonalú munkát végeznek” – szögezi le az egyesület.

Érvelésük szerint a kínai mintákban nem voltak például flavonoidok, amelyek a máshonnan vett mézmintákban mindig megtalálhatóak.

A Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete szerint valótlan az egyetem azon nyilatkozata is, miszerint “Takács belső használatra” kérte a vizsgálatokat. Mint írják: nagy baj az, ha a Debreceni Egyetemen olyan mérési eredmények születnek, amelyek nem vállalhatók minden helyzetben.