Innovatív multifunkciós élelmiszeripari gyakorlati képzési hely kialakítása a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Az „Innovatív multifunkciós élelmiszeripari gyakorlati képzési hely kialakítása a Debreceni Egyetemen” című projekt célja két meglévő épület átalakítása és energetikai korszerűsítése, valamint a különböző élelmiszeripari munkafolyamatok bemutatására alkalmas technológiák beszerzésével egy korszerű oktató és innovációs bázis létrehozása volt. A 2015. április 1. és november 30. között eltelt időszakban összesen 852 m2 oktatási infrastruktúrát alakítottak ki, amely 65 hallgató egyidejű képzését teszi lehetővé. A projekt a TIOP-1.3.1-14/1 kódszámú felhívás „B” komponense keretében részesült 459 585 110 Ft-os támogatásban, a beruházás 100%-ban uniós finanszírozással valósult meg.

A város és a régió célkitűzéseivel összhangban a Debreceni Egyetem stratégiai irányként határozta meg az élelmiszervertikumhoz köthető oktatási és K+F kapacitások növelését. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon eddig is jelentős hangsúlyt kaptak a tudományterülethez kapcsolódó képzések, ugyanakkor a projekt keretében megvalósult oktató és innovációs bázis tovább javítja az itt folyó gyakorlati oktatás színvonalát. A képzés minősége és a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztése által a projekt támogatja a gazdaság követelményeihez igazodó, versenyképes tudás megszerzését, ezáltal nagymértékben javítja az élelmiszeripar területén tanulmányokat folytató hallgatók elhelyezkedési esélyeit.

A kar gyakorlati képzéssel és oktatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése keretében egy komplex: a tej-, a hús-, a gabona-, a zöldség- és gyümölcs-feldolgozás, illetve a sütőipar technológiáinak egyaránt helyet adó mintaüzemet alakítottak ki, amely az oktatási feladatok mellett lehetőséget teremt az intézményben felhalmozott K+F+I eredmények gyakorlatba ültetésére. A megvalósult élelmiszeripari feldolgozó üzem valamennyi élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos követelménynek megfelel, így a jövőben az itt készült élelmiszerek humánvizsgálatokra, illetve marketingcélokra egyaránt felhasználhatók.

A beruházásnak köszönhetően hosszútávon a Debreceni Egyetem innovációs eredményessége, valamint a technológia- és tudástranszfer szolgáltatások által a régióban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások innovációs teljesítménye egyaránt növekszik. A projekt stratégiai célkitűzései között szerepel továbbá az élelmiszergazdaság versenyképességének javítása, ezáltal a vidéki foglalkoztatottság növelése, illetve Debrecen innovációra épülő gazdasági és tudásközponttá válásának támogatása.

 

Projektazonosító: TIOP-1.3.1-14/1-2015-0002

Projekt címe: Innovatív multifunkciós élelmiszeripari gyakorlati képzési hely kialakítása a Debreceni Egyetemen

Támogatás összege összesen: 459 585 110 Ft