Hatékonyabb rehabilitáció a régióban

Egyetem

Több mint 4 milliárd forintos európai uniós forrásból valósult meg hazánk eddigi legnagyobb rehabilitációs egészségügyi fejlesztése az Észak-Alföldön.

– Tizenháromezer négyzetméternyi terület újítottak fel és közel négyezer négyzetméternyi új épületet alakítottak ki hat konzorciumi tag részvételével a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az Észak-alföldi Régióban” című pályázatban. Magyarországon ilyen nagy volumenű fejlesztés még soha nem valósult meg a rehabilitáció területén – emelte ki a pályázat csütörtöki zárórendezvényén a projekt szakmai vezetője, Vekerdy-Nagy Zsuzsanna.

A pályázatban a Debreceni Egyetem vezetésével az Észak-alföldi Régió további öt egészségügyi intézménye vett részt: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a karcagi Kátai Gábor Kórház, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet, valamint a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. A pályázat három éve alatt nyolc helyszínen újultak meg az intézmények, illetve javult egyebek mellett a betegek addiktológiai, kardiológiai, pulmonológiai, pszichiátriai rehabilitációs ellátása, valamint mintegy négyezer fő ellátásra szolgáló kardiológiai járóbeteg rehabilitációs ellátórendszer jött létre a régióban.

Mérföldkőnek nevezte a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika életében a pályázatot Jenei Zoltán, a klinika igazgatója, hiszen minőségi és színvonalbeli javulást is eredményezett az intézetben a projekt. A 703 millió forintos beruházással eszköz-, infrastrukturális és humánerőforrás-fejlesztés, valamint utánpótlás-nevelés is megvalósult a komplex orvosi rehabilitációs tevékenység végzéséhez. Kétezer négyzetméternyi belső tér és 1500 négyzetméternyi külső területet újítottak fel a klinikán, ahol immár minden szobához külön fürdőszoba tartozik, új ágyak, betegmozgató készülékek, masszázságyak, modern eszközökkel felszerelt tornaszobák állnak – többek között – az agyvérzésen, szívinfarktuson, stroke-on átesett betegek rendelkezésére. A fejlesztés részeként újonnan alakították ki a kardiológiai és pulmonológiai rehabilitációs járóbeteg-ellátást, és javították a súlyos agysérült gyermekek és felnőttek rehabilitációját is. A pályázat zárórendezvényén mindezt szalagátvágással adták át az Orvosi Rehebiltáció és Fizikális Medicina Klinikán.

A pályázat részeként Szolnokon addiktológiai nappali kórházat, kardiológiai és pulmonológiai légzésrehabilitációs ambulanciát hoztak létre, és komplex fizioterápiás egységet alakítottak ki. A Kenézy Kórházban csaknem 1 milliárd forintból újult meg a gyermek és felnőtt rehabilitációs eszközpark és az épület. Nyíregyházán új rehabilitációs épületet, gyógytornatermet, multifunkciós tereket alakítottak ki, Nagykállóban pedig 60 ágyas pszichiátriai rehabilitációs részleg jött létre, míg Karcagon az épületfelújítás mellett új eszközöket szereztek be, és növelték az ágyszámot – hangzott el a debreceni zárórendezvényen.