Születésnapi konferencia az Egyetemen

Egyetem

Kollégái, pályatársai, barátai ünnepelték 75. születésnapja alkalmából a KLTE Analízis Tanszékének korábbi vezetőjét, Losonczi Lászlót.

– Szemléletmód és tananyag mellett az élet megannyi területén használható tudást adott át tanítványainak – méltatta Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének jelenlegi vezetője egykori tanárát, Losonczi László professzor emeritust. A 75 éves matematikus tiszteletére a Matematikai Intézet Analízis Tanszéke és az MTA DAB Matematikai, Fizikai, Informatikai Szakbizottsága közösen szervezett ünnepi konferenciát, melyet Losonczi László egykori oktatója, Daróczy Zoltán professzor emeritus, a függvényegyenletek debreceni iskolateremtője elnökölt.

Gondolatok egy születésnap ürügyén című előadásában Páles Zsolt felidézte Losonczi László életútját: 1964-ben kitüntetéses matematika-fizika szakos tanári diplomát szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a végzés után az Analízis Tanszék gyakornoka, majd 1965-től tanársegédje lett. Később adjunktus, majd egyetemi docens, 1986 és 1993 között pedig már tanszékvezető. 2002-ben egyetemi tanári kinevezést kapott, majd 2002 és 2005 között a Matematikai és Informatikai Intézet helyettes igazgatója lett. 2005 és 2011 között a Közgazdasági és Gazdaságtudományi Kar Gazdaságelemzés és Üzleti Informatika Tanszékén egyetemi tanár, 2011-től ugyanott professzor emeritus. Szakterülete a függvényegyenletek, differenciálegyenletek és egyenlőtlenségek.

A tanszékvezető előadásában külön kiemelte az ünnepelt külföldi munkásságát: a hetvenes és nyolcvanas években a nigériai Lagosi Egyetem, a kilencvenes években a pedig a Kuwaiti Egyetem associate, majd full professzora.

Az ünnepi konferencián Maksa Gyula: Összeg alakú függvényegyenletek – előzmények és utóhatások, valamint Boros Zoltán: Részben felülről korlátos additív, illetve Jensen-konvex függvények címmel tartott előadást.