Japán nap az egyetemen

Egyetem

A japán nyelvet, kultúrát és gasztronómiát ismerhették meg az érdeklődők március 3-án a Debreceni Egyetem Főépületében.

Kimonó-öltöztetés, édességek, teák kóstolója és bemutató nyelvóra egyaránt várta a látogatókat a Debreceni Egyetemen ötödik alkalommal megszervezett Japán napon. A Bölcsészettudományi Karon több mint két évtizedes hagyománya van a japán nyelv és kultúra oktatásának, félévente több mint ötven diák tanulhat japánul.

Bartha Elek rektorhelyettes a megnyitón emlékeztetett arra, hogy már huszonöt éve megtörtént a kapcsolatfelvétel japán partneregyetemekkel, jelenleg négy intézménnyel van a Debreceni Egyetemnek oktatási és kutatási együttműködése, ráadásul a 90-es években Debrecenben hozták létre az ország legnagyobb japán könyvtárát.

– Jelenleg a Debreceni Egyetemen hetven japán hallgató tanul, elsősorban az orvos képzéseken – mondta Bartha Elek.

A japán tájakat és életvitelt bemutató fotókiállítás mellett a látogatók élményszerűen is belekóstolhattak a távol-keleti ország kultúrájába: a hallgatók a japán sakkot, a sógit és eredeti társasjátékokat is kipróbálhattak, illetve megtanulhattak köszönni, számolni és bemutatkozni japánul.

– A Bölcsészettudományi Kar Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke által meghirdetett japán nyelvkurzusokra minden félévben több mint ötven hallgató jelentkezik, a Debreceni Egyetem valamennyi karának hallgatói részt vehetnek a nyelvtanfolyamokon – tájékoztatott Papp Klára, a bölcsészkar dékánja.

A debreceni rendezvényt a Budapesten működő Japán Alapítvány is támogatta, melynek igazgatója, Tada Sanae asszony első alkalommal látogatott el olyan nem fővárosi intézménybe, ahol a japán kultúra terjesztéséért sokat dolgoznak.

– A japán nyelvoktatás a Debreceni Egyetemen több mint két évtizedes múltra tekint vissza és sikere töretlen, többek között Sato Aya tanárnőnek köszönhetően, aki az elmúlt években színvonalas nyelvórákat vezetett. A nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolását célul kitűző Japán Alapítvány nevében szeretném kifejezni hálámat azért a sok-sok éves erőfeszítésért, amelyet a Debreceni Egyetem tett a magyarországi japánnyelv-oktatásért – fogalmazott Tada Sanae.