Tudományról – határtalanul

Egyetem

A tudás almájával köszöntötték a Debreceni Egyetemen a tudományok közötti együttműködés jegyében rendezett nemzetközi konferencia résztvevőit.

A június 15-i interdiszciplináris eseményen több mint 100 előadásban számolnak be kutatási témáikról, eddig elért eredményeikről a hazai és határon túli – szlovák, szerb, ukrán és román – felsőoktatási intézményekből érkező hallgatók.

– A konferencia különlegességét az adja, hogy nem a hagyományos témakörökben szerveztük meg a szekciókat, hanem arra törekedtünk, hogy a legkülönbözőbb diszciplinák képviselői szabadon kicserélhessék gondolataikat. Ráadásul a hétköznapi kutatótevékenység nyújtotta komfortzónából is igyekszünk kimozdítatni az előadókat, hiszen olyan különleges szekciótémákhoz kell kapcsolni saját kutatási tevékenységüket, mint például a háború és béke, a jövő orvoslása, a pénz nélküli társadalmak, vagy éppen az evolúció végkifejlete. Reményeink szerint a résztvevők többségének ez egy olyan intellektuális játék lesz, ami bővítheti kutatói látókörüket is – mondta az unideb.hu portálnak Mező Ferenc, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Pszichológia és Gyógypedagógia Tanszék főiskolai docense, a konferencia alapítója és főszervezője.

– A Debreceni Egyetem minden olyan kezdeményezést támogat, amely a tehetséges fiatalok bemutatkozását segíti – mondta köszöntőjében Varga Zsolt. Az intézmény tudományos igazgatója kiemelte: Debrecen mindig is élen járt a tehetséggondozásban, ami az intézményben több száz éves múltra tekint vissza. A mostani konferencia is segítséget nyújthat abban, hogy a tudományos eredményeket másokkal megosztva gyarapítsák egymás tudását, emellett új készségek elsajátítását is segítse – fogalmazott Varga Zsolt.

A Debreceni Egyetem 2000-ben indult Tehetséggondozási Programját, a DETEP-et Mándy Zsuzsa tudományos referens ismertette, majd a résztvevőket az internet segítségével a távolból köszöntötte Koncz István professzor a társszervező Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület, Benedek Dezső professzor a Georgia-i Egyetem (USA), valamint Melles Hagos Tewolde etióp vendégprofesszor az Edutus Főiskola nevében.

A konferencia előadásainak anyagából a tervek szerint később online kiadvány is készül.
A rendezvény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

unideb.hu