Fókuszban az élelmiszerbiztonság

Egyetem
Európában egyedülálló, a teljes élelmiszerlánc analitikai hátterét vizsgáló infrastruktúrát épít ki a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

Kutatás-fejlesztési stratégiájának középpontjába a magas hozzáadott értékű élelmiszerek kifejlesztését helyezi az egyetem agrárkara, fókuszálva a természetes eredetű bioaktív hatóanyagokra, a környezeti fenntarthatóságra, a teljes nyomonkövethetőségre és a fogyasztói biztonságra. Európában egyedülálló módon olyan analitikai hátteret épít ki az intézmény, amely lefedi a teljes gabona, a zöldség–gyümölcs, a baromfi és a sertés élelmiszerláncot, a termőföldtől egészen az asztalra kerülő késztermékekig.

Kialakítanak, illetve felújítanak pályázati forrásból öt egységet a karon: a nyílt és zárt növénytermesztési-, a haszonállat-biológiai-, az élelmiszertechnológiai és posztharveszt-, valamint a konyhatechnikai hálózati infrastruktúrát. Mindehhez pedig integrált talaj- és növényvédelmi, szervetlen- és szerves analitikai, kémiai, mikrobiológiai, genomikai, víz-, környezetvédelmi és energetikai monitoring rendszert építenek ki – hangzott el a november 16-ai projektnyitó rendezvényen.

– Rendszerünk kiterjed majd a bioaktív anyagok nyomonkövetésére is, amit az országban egyelőre még sehol nem végeznek. Ezzel kideríthető például, hogy az antioxidáns a növény fejlődésének mely fázisában képződik és leghatékonyabb állapotában meddig marad meg? Újdonság lesz ugyanakkor hazai viszonylatban a környezeti monitoring, a víz- és energetikai felhasználás nyomonkövetése is – sorolta Komlósi István dékán.

A projekt megvalósítására 618 millió Ft-ot nyert a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán.

– A kutatás-fejlesztés létfontosságú az agrárium és az emberiség számára, hiszen a csökkenő erőforrások miatt egyre nagyobb kihívás élelmiszerrel ellátni a világ népességét. Az innováció ösztönzésével, új módszerek bevezetésével javíthatunk versenyképességi mutatóinkon. Ebben a szaktárca a felsőoktatási intézmények kutatómunkájára is számít – emelte ki a projektnyitó rendezvényen Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezetője.

unideb.hu