Még 100 év könyvtár!

Egyetem

Az archívumok, gyűjtemények jövője volt a témája annak a december 9-i konferenciának, melyet a centenáriumát ünneplő egyetemi könyvtár idei programsorozatának zárásaként rendeztek a Főépületben.
Szinte az ország valamennyi jelentős felsőoktatási intézményének könyvtára képviseltette magát azon a rendezvényen, amelyet közösen rendezett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) a Debreceni Akadémiai Bizottság Irodalom- és Nyelvtudományi Szakbizottságával.

– Küldetésünk, céljaink nem változtak, mint ahogyan még 1924-ben Szabó György, az intézmény akkori igazgatója meghatározta az egyetemi könyvtár feladatát: törekednünk kell az eredményes oktatás támogatására és arra, hogy az egyetem műveltségterjesztő törekvéseit a könyvek útján minél szélesebb körben népszerűsítsük az intézmény falain túl is. Elődeink ezt vállalták 100 esztendővel ezelőtt, és az utódok feladata mindezt tovább vinni a következő 100 évben – fogalmazott Petró Leonárd, a DEENK kommunikációs koordinátora.
Természetesen az alapfeladatok változatlanok, de mára jelentősen átalakultak, hiszen a helyben olvasás és kölcsönzés mellett számos új szolgáltatást is kínál a DEENK. Elektronikus formában gyűjtik az intézmény tudományos publikációit, hallgatói dolgozatait és oktatási anyagait, működtetik az egyetemi kutatók munkásságát bemutató adatbázist, az iDEa Tudósteret, és folyamatos munkával digitalizálják a ma még feltáratlan, feldolgozatlan anyagokat. Mindezt egyetemi és nemzeti könyvtárként a kezdeti, alig 100 ezres állomány helyett több mint 6 millió kötetet kezelve.

A centenáriumi programsorozatot lezáró, az archívumok jelenéről és jövőjéről folytatott párbeszéd mellett „Egyetemi könyvtárak – maradunk, változunk, tanulunk?” címmel Nagy Zsuzsanna, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának elnöke is előadást tartott. Kiemelte: nyomon kell követni a változásokat, eleget kell tenni az új elvárásoknak, mindeközben el kell látni az oktatáshoz kutatáshoz kapcsolódó feladatokat, de ugyanakkor új irányokat kell követni, hiszen megváltoztak a felhasználói szokások, és ezekhez alkalmazkodni kell.

– A könyvtár szerepe változatlanul sokrétű: egyszerre gyűjt, rendszerez, őriz, digitalizál, oktat és közvetít. De a változások új munkakörök kialakítását, új szervezetek létrehozását teszik szükségessé. Mindezt azonban úgy kell véghezvinni, hogy a könyvtárak alapfunkciója nem változhat – foglalta össze gondolatait Nagy Zsuzsanna.
unideb.hu