Generációk életvezetése

Egyetem

Elöregedő társadalmunk problémáiról, a megoldási lehetőségekről és a Debreceni Egyetem ehhez kapcsolódó új képzéséről tartottak konferenciát kedden az egyetem nyíregyházi campusán.
Az idősekkel való gondoskodás és törődés több kell, hogy legyen, mint az életkorból adódó egészségügyi, mentális problémáik kezelése – egyebek mellett erre hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara által szervezett „Generációk életvezetése” című konferencián szeptember 5-én.

Bartha Elek, az egyetem oktatási rektorhelyettese megnyitó beszédében kiemelte: olyan komplex problémáról van szó, amely nemcsak a társadalom minden tagja számára jelent kihívást, hanem a felsőoktatási intézményeknek is küldetésük, hogy hozzájáruljanak a megoldáshoz.

– Az ország legszélesebb képzési spektrumát kínáló Debreceni Egyetem képes arra, hogy számos más oldalról is próbálja meg a maga tudását hozzáadni az idősödő társadalom problémáinak kutatásához és kezeléséhez – fogalmazott Bartha Elek.
Megjegyezte: az Egészségügyi Kar a maga közismerten innovatív működéséből adódóan, szakembereivel és infrastrukturális hátterével, valamint újabb képzések bevezetésével hozzájárulhat az időskori biztonság megteremtéséhez.

A csaknem 200 fős konferencián egyik kiemelt célja volt, hogy a kar kutatói tevékenységének és nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően megszerzett tudásanyagot megossza az szociális ágazatban dolgozókkal, ezzel is segítve szakmai tevékenységüket.

A szakemberek előadásokat hallhattak egyebek mellett a szépkorúakat érintő alapszolgáltatás új útjairól, valamint az időskori biztonság megteremtéséhez kapcsolódó szakmapolitikai kérdésekről. Erről Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a résztvevőket, aki előadásban kitért az Egészségügyi Karon idei szemeszterben induló Életvezetés koordinátor (navigátor) szakirányú továbbképzési szak jelentőségére.

– Az időskorúak biztonságérzete nagymértékben nő, ha a szociális ellátó rendszerben van egy olyan személy, aki segít eligazodni a 21. században. Ilyen szereplő alapvetően még nincs, ezért van helyük és szerepük az Egészségügyi Kar képzéseiből kikerülő szakembereknek. ­Ennek a képzésnek a tanulságait át kell majd vinni a szociális ellátó hálózatba – hangsúlyozta az államtitkár.
Az idősödő társadalom helyzetéből származó problémák megoldásában a kar, illetve az ország első és egyetlen öregedéskutatással és -oktatással foglalkozó Gerontológia Tanszéke jelentős feladatot vállal.

Semsei Imre dékán arról tájékoztatott, hogy Egészségügyi Karon a kiterjedt gerontológia oktatás már alapszinttől egészen a doktori fokozatig terjed magyar és szeptember már angol nyelven is.

Kiemelte, hogy a kutatás és a képzési paletta bővítése központi szerepet kap, ennek jegyében valósult meg az Életvezetés koordinátor (navigátor) szak, és jött létre kar egyik legnagyobb beruházása, a Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratórium.

unideb.hu