A növényorvoslás aktualitásairól tanácskoztak

Egyetem

A növényvédelem újdonságairól és kihívásairól, valamint a növényorvosképzés jövőjéről tanácskoznak a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének hagyományos rendezvényét díjátadással nyitották meg szerdán.

Évről évre új kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságban központi szereppel bíró növényvédelemnek. Az egyik ilyen például a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, aminek terjedése egy rovarhoz, az amerikai szőlőkabócához köthető. A hatóságok a betegség blokkolása érdekében a rovar elleni védekezésre kérik a szőlőtermesztőket.

A szakterület új jelenségeiről mintegy 120 oktató, kutató, gyakorló növényorvos és növényorvos MSc-hallgató tanácskozik a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon október 18-án és 19-én. A rendezvényt idén 22-ik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézete szakmai szervezetekkel közösen.

Az esemény szerdai megnyitóján átadták a „Gulyás Antal emlékérem a növényvédelemért” kitüntetést. Az elismerést idén Kajati István növényvédő agrármérnök vehette át. Az egykori Debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett, idén nyolcvan esztendős szakembernek meghatározó szerepe volt a hazai növényorvosképzés bevezetésében.

– Mind a növényorvos, mind a növényvédelmi szakmérnök végzettséget szerzők jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon, a Debreceni Egyetem ezen szakjairól kikerülő fiatalok valamennyien könnyen el tudnak helyezkedni – mondta Kövics György, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője.
A Hajdú-Bihar Megyei Növényorvosi Kamara is átadta 2017. évi díjait a Tiszántúli Növényvédelmi Fórum megnyitóján. A résztvevők a szerdai plenáris és szekcióüléseken áttekintik többek között a permetezések alkalmazástechnikáinak kihívásait, a rovarok nőstényeire is ható csalétkek fejlesztését, illetve a növényvédőszer-hatóanyagok európai uniós jóváhagyásával kapcsolatos aktualitásokat. Csütörtökön szakmai útra indulnak a növényvédelmi szakemberek, meglátogatják többek között a Tisza-tavi Ökocentrumot és a Debreceni Egyetem hetven éves Karcagi Kutatóintézetét.

unideb.hu