Örömzene Debrecen főterén

Egyetem

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar kamaraegyüttesei flashmobbal szórakoztatták a járókelőket vasárnap délután a Kossuth tér több pontján. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája keretében készülő világzenekar hivatalosan kedd este mutatkozik be a közönségnek.
Nem tántorította el az eső a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar vonós, ütős és fúvós kamaraegyütteseit, elsőként az Kossuth-téri árkádok alatt, majd a Nagytemplom előtt zenéltek vasárnap kora este. A fiatalok könnyed zeneművekkel, saját koreográfiákkal üdvözölték az arra sétálókat.

A muzsikusok több mint egy hete dolgoznak már együtt az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája keretében a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A 75 tagú világzenekart idén 13 nemzet fiataljai alkotják, érkeztek – többek között – Costa Ricáról, az Amerikai Egyesült Államokból, Spanyol- és Lengyelországból is. Közös munkájukat – ahogy minden évben, úgy – idén is Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester irányítja.

A tíznapos felkészülés zárásaként július 24-én, kedden Debrecenben, a Kölcsey Központban adja első hivatalos hangversenyét a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar. A 19 órakor kezdődő koncertre Manuel de Falla A háromszögletű kalap című szvitjével, Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyével és Kodály Zoltán Háry János szvitjével készülnek. Közreműködik az esten Bolyky Zoltán karmester, valamint Ivana Damjanov, az International Piano Competition „City Of Vigo” különdíjasa.
A világzenekar debreceni bemutatkozását követően háromállomásos turnéra indul. Elsőként Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lépnek fel, majd résztvevői lesznek a „Klassz a parton”-sorozatnak Balatonfüreden, végül pedig Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia hangversenytermében koncerteznek.

unideb.hu