Megújult a Miskolci Egyetem egyik kollégiuma

Egyetem

Átadták csütörtökön a felújított és modernizált E/1-es kollégiumot a Miskolci Egyetemen, a beruházás 1,1 milliárd forint állami forrásból valósult meg.

Varga Judit igazságügyi miniszter, az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke a többi között arról beszélt, hogy az intézmény jelszava, a hagyomány és modernitás tükröződik ebben az infrastrukturális fejlesztésben is.

A megújult intézményben kicserélték az összes nyílászárót, felújították valamennyi vizesblokkot, modern konyhákat alakítottak ki, új burkolatokat kapott az épület, átalakították a szobákat, energiatakarékos világítást építettek ki, kicserélték az összes radiátort és modernizálták a védelmi berendezéseket is; összesen mintegy 5300 négyzetméternyi terület újult meg.

Az 1950-es években épült, és most megújult kollégiumban 230 egyetemista lakik.

A miniszert szólt arról is, hogy a Miskolci Egyetem megújulásával a magyar fiatalok a jövő nyertesei lehetnek: “erre a korszerű kollégiumi épületre már úgy tudunk tekinteni, mint a 2024-ben rendezendő Európai Egyetemi Játékok egyik helyszínére, ahol el tudjuk szállásolni az ideérkező fiatal sportolókat, a neves sportdiplomatákat, sportbírókat, akik Miskolcra érkeznek Európa több egyetemi városából”.

“Több ezer fiatal fogadására készülünk az Európai Egyetemi Játékokon” – fűzte hozzá.

Horváth Zita, az egyetem rektora a felújítással kapcsolatban kijelentette, ez csak az első lépés a kollégiumok modernizálásának útján. Reményei szerint a munka folytatódik a többi épülettel is – tette hozzá.

Elmondta, lehetővé tette a felújítást az is, hogy az elmúlt évben sikerült az egyetemnek megszabadulnia a kollégiumokat érintő PPP-konstrukciótól, ami évről évre komoly anyagi terheket rótt az intézmény költségvetésére.

Fotó: MTI/Vajda János