Debreceni Egyetem főépület

Hankó Balázs: harmadával többen jutottak be egyetemekre, mint tavaly

Egyetem

Mintegy 33 százalékkal több fiatal jutott be idén egyetemekre, mint a legutóbbi felvételin – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

A politikus kiemelte: az elmúlt tíz év legsikeresebb felsőoktatási felvételi időszaka volt az idei, amely során több mint 106 ezren jelentkeztek az intézményekbe.

Vonzó a magyar felsőoktatás, amit az is bizonyít, hogy 11 magyar egyetem a világ élvonalában van, a legjobb öt százalékhoz tartozik – hangsúlyozta Hankó Balázs, hozzátéve: a képzéseket a munkaerőpiac igényeire szabták.

Az államtitkár úgy folytatta, büszkék arra, hogy a korábbinál sokkal többen jelentkeztek a magyar munkaerőpiac szempontjából fontos képzésekre. Minden negyedik felvett fiatal a műszaki-természettudományi-mérnöki-informatikai képzéseket választotta. Az orvosi, egészségtudományi és az agrárképzést is hozzávéve pedig megállapítható, hogy minden második felvett a nemzetgazdaság és a társadalom szempontjából kiemelten fontos területre jelentkezett – részletezte.

Hankó Balázs lényeges trendfordulónak nevezte, hogy idén több fiatalt vettek fel vidéki egyetemekre, mint a budapestiekre. Egyre többen vannak azok is, akik munka mellett szereznek diplomát – mondta az államtitkár, megjegyezve: a diploma másfélszeres bérelőnyt jelent, és a végzettek átlagosan 36 nap alatt tudnak elhelyezkedni.

A sikerek között említette, hogy az elmúlt évben 21 százalékról 18 százalékra csökkent a lemorzsolódás és 72 százalékkal emelkedett a pedagógusképzésre felvettek száma. Több mint négyezer leendő tanár kezdi meg tanulmányait, tehát “van utánpótlás” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta azt is: a kormány igyekszik arra ösztönözni az intézményeket, hogy végzés után az adott térségben tartsák a diákokat.

Hankó Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt, hogy a legnépszerűbb képzési terület idén a gazdaságtudomány lett, második helyen a műszaki képzések végeztek, a harmadik legkedveltebb terület pedig a pedagógusképzés lett.

Közölte: a medián pontszám 300-ról 306-ra változott, azaz a hallgatók jobb eredményekkel kerültek be a felsőoktatásba, mint az elmúlt felvételi időszakban, és külön örvendetes, hogy a hátrányos helyzetű térségekből is többen jelentkeztek egyetemre, mint korábban.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy rugalmasabbá tették a tanárképzést, mert az osztatlan, ötéves tanárképzés mellett “kinyitották a lehetőséget” arra, hogy ha valakinek már van valamilyen alapképzése, akkor 2-3 féléves mestertanári képzéssel tanári diplomát is szerezhessen az adott területen. Ennek köszönhetően a kémia, földrajz, matematika, fizika szakok esetében is jelentős előrelépés történt – mondta.

Hankó Balázs rögzítette: Európában egyedülálló módon, Magyarországon tízből csaknem nyolc diák állami ösztöndíjjal tanulhat. Egy hallgató tanulmányaihoz átlagosan hatmillió forinttal járul hozzá az állam.

(MTI)