Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden. Fotó: Gábor Amarilla, SZTE.

Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden

Egyetem

A szegedi egyetem rajztanszékének két egykori vezetője, Fischer Ernő és Vinkler László festő- és grafikusművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden csütörtökön.

Váraljai Anna művészettörténész a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz-művészettörténeti tanszékén négy hétig látható tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, Fischer Ernő és Vinkler László karizmatikus tanáregyéniségek voltak, de emellett összekapcsolja őket az is, hogy mindketten “életvitelszerűen rajzoltak”.

Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden. Fotó: Gábor Amarilla, SZTE.
A tárlat négy hétig látogatható. Fotó: SZTE/Gábor Amarilla

Munkásságukban megfigyelhető hasonlóság a felfelé törekvés motívuma, amely Fischer Ernő képein toronyként, katedrálisként vagy vitorla formájában ölt testet, Vinkler Lászlónál pedig görög oszlopként jelenik meg – mondta a kurátor.

Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden. Fotó: Gábor Amarilla, SZTE.
Már a megnyitóra is sokan voltak kíváncsiak. Fotó: SZTE/Gábor Amarilla.

A tárlat – amely keresztmetszetet ad a két művész valamennyi alkotói korszakáról – anyagainak többsége a Móra Ferenc Múzeumból érkezett, láthatók egyetemi tulajdonú képek is, de a festmények és grafikák egy részét magángyűjtők kölcsönözték a kiállításra – közölte a szakember.

Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden. Fotó: Gábor Amarilla, SZTE.
Az alkotások a szegedi Móra Ferenc Múzeumból érkeztek.

Vinkler László

Vinkler László 1912-ben született Szabadkán, de már a húszas évektől Szegeden élt és alkotott, s a térség képzőművészetének meghatározó alakjává vált. Szakmai sikereit pályája kezdetén bravúros portréművészetével vívta ki, e műfaj szeretete egész munkásságát végigkísérte. Ő szervezte meg 1947-ben a szegedi tanárképző főiskola rajz- és művészettörténet tanszékét, melyet tíz évig irányított, ám ekkor politikai okokból megfosztották vezetői posztjától. Festői pályája pedagógusi munkája mellett is töretlenül folytatódott, majd 1974-75-ben újra a tanszék vezetője lett. Váraljai Anna kifejtette, Vinkler László munkásságát a stiláris sokszínűség jellemzi, amely kísérletezőkedve és bátorsága mellett feltehetően oktatói munkájának is köszönhető. A kortárs amerikai irányzatokra szinte azonnal reflektált munkáiban, egy olyan időszakban mutatta meg tanítványainak az újszerű felületi megoldásokat, amikor azok mintái elérhetetlenek voltak Magyarországon.

Fischer Ernő

Fischer Ernő 1914-ben született Losoncon, művészeti tanulmányait Prágában, majd Budapesten folytatta. Ő hozta létre 1953-ban a Tokaji Művésztelepet, melyet éveken át vezetett. Szegeden 1959-től tanított, 1964-től tíz éven vezette a rajztanszéket. Nem csupán pedagógus volt, saját szakmai pályáját is a folyamatos tanulás jellemezte, s sokszor készített közös alkotásokat tanítványaival. Bár csaknem 50 évesen rendezte első saját kiállítását, hamar rátalált sajátságos tematikai és stiláris karakterére. Kezdettől fogva a mitológiai, bibliai eszmekör foglalkoztatta, nem is szólva a tájképi, tengeri víziókról, egyben a cirkuszt idéző látomásokról. Szuromi Pál művészettörténész szavai szerint “a lírai absztrakt festészet egyik legkiválóbb hazai képviselője” volt.

A tárlat megnyitója alkalmából a tanszék földszinti galériáját Vinkler Lászlóról nevezték el; az emeleti galéria már 2003 óta Fischer Ernő nevét viseli.

(MTI)

Fotó: SZTE/Gábor Amarilla