Így képzeli Európa digitális jövőjét a Bizottság

Európa

Az Európai Bizottság ma mutatta be Európa digitális jövőjére vonatkozó elképzeléseit és intézkedéseit. A digitális átalakulásnak az európai értékek legjavát – a nyitottságot, a méltányosságot, a sokszínűséget, a demokráciát és a bizalmat – kell tükröznie. A Bizottság stratégiája ezért olyan digitális megoldásokat vázol fel, amelyek az embert helyezik előtérbe. A stratégia új lehetőségeket nyit meg a vállalkozások előtt, és támogatja olyan, megbízható technológiák kifejlesztését, amelyek a nyitott és demokratikus társadalom, valamint az élénk és fenntartható gazdaság erősödését szolgálják. A digitális technológia egyben az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld gazdaságra való áttérés alapvető eszköze is. A ma előterjesztett európai adatstratégia, valamint a mesterséges intelligencia emberközpontú fejlesztésére irányuló fehér könyv az első lépést jelentik e célok megvalósítása felé.

A következő öt évben a Bizottság három fő célkitűzésre fog összpontosítani a digitális ágazaton belül: az emberek szolgálatában álló technológiára; a méltányos és versenyképes gazdaságra; valamint a nyílt, demokratikus és fenntartható társadalomra. Európa nagy múlttal rendelkezik a technológia, a kutatás, az innováció és a kreativitás terén, és sokat tesz a jogok és az alapvető értékek védelméért – erre fogja majd alapozni a célok megvalósítása érdekében végzett munkáját. Az új szakpolitikák és keretrendszerek elő fogják segíteni, hogy kontinensünkön élvonalbeli digitális technológiákat vezessünk be, és megerősítsük kiberbiztonsági kapacitásainkat. A jövőben is meg fogjuk őrizni nyitott, demokratikus és fenntartható európai társadalmunkat, és ezeknek az elveknek a digitális eszközök hathatós támaszai lehetnek. Európa a saját útját fogja járni, hogy globálisan versenyképes, értékalapú és inkluzív digitális gazdasággá és társadalommá váljon.

A mesterséges intelligencia terén Európa számára minden feltétel adott ahhoz, hogy világelsővé váljon a biztonságosan használható és alkalmazható rendszerek terén. Kiváló kutatóközpontokkal, biztonságos digitális rendszerekkel, valamint versenyképes gyártási és szolgáltatási ágazatokkal rendelkezünk, a gépjárműipartól az energiaágazatig, az egészségügytől a mezőgazdaságig. A ma ismertetett fehér könyvben a Bizottság a megbízható mesterséges intelligencia olyan keretrendszerét vázolja fel, amely a kiválóságon és a bizalmon alapul. Mivel a mesterségesintelligencia-rendszerek igen összetettek, és bizonyos esetekben jelentős kockázatokat rejthetnek, elengedhetetlen a bizalomépítés. A magas kockázatú területeken – például az egészségügyben, a rendfenntartásban vagy a közlekedésben – átlátható és nyomon követhető rendszerekre van szükség, melyek esetében garantált az emberi felügyelet. Biztosítani kell az alapvető jogok, különösen a megkülönböztetésmentesség tiszteletben tartását.

Az európai adatstratégiára azért van szükség, mert a közeljövőben elérhetővé váló ipari adatok áradata a termelést, a fogyasztást és életmódunkat egyaránt gyökeresen átalakítja majd. Az adatstratégia arra irányul, hogy az EU vezető szerepet töltsön be az adatalapú társadalom kialakításában. A cél egy tényleges európai adattér, vagyis az adatok egységes piacának létrehozása, ahol a korábban nem hasznosított adatok szabadon áramolhatnak az Unión belül és az ágazatok között, a vállalkozások, a kutatók és a közigazgatási szervek hasznára válva. A polgárok, a vállalkozások és a hatóságok számára lehetővé kell tenni, hogy a nem személyes adatokból kinyert információk alapján jobb döntéseket hozzanak. Ezeket az adatokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.