2022. évi költségvetés tervezet

Európa

A Bizottság előterjeszti az európai helyreállítás felgyorsítását szolgáló 2022. évi költségvetés tervezetét, és beszámol az uniós költségvetés teljesítményéről.

Az Európai Bizottság a mai napon 167,8 milliárd eurós éves uniós költségvetésre tett javaslatot 2022-re. A jövő évi költségvetést a Next Generation EU keretében tőkepiacokon felvett hitelekből finanszírozandó vissza nem térítendő támogatás egészíti majd ki, melynek összege becslések szerint el fogja érni a 143,5 milliárd eurót. Ezek a források együttesen jelentős beruházásokat mozgósítanak majd a válság utáni gazdasági helyreállítás fellendítése, a fenntarthatóság javítása és az ellenálló képesség növelése érdekében. A finanszírozás elő fogja segíteni az európai gazdaság újjáépítését és korszerűsítését, ugyanis előmozdítja a zöld és a digitális átállást, munkahelyeket teremt, valamint megerősíti Európa szerepét a világban. A költségvetési tervezet azokra a területekre irányítja a forrásokat, ahol azok az uniós tagállamok és partnerek leglényegesebb helyreállítási szükségleteivel összhangban a legnagyobb hatást fejthetik ki.

A 2022. évi költségvetési tervezet a 2021–2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés részét képezi, és arra irányul, hogy annak prioritásait konkrét éves feladatokra fordítsa le. E célból a Bizottság többek között a következő költségvetési kötelezettségvállalásokat javasolja 2022-re, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében a tagállamoknak nyújtott támogatáson felül:

  • 53 milliárd euró a közös agrárpolitikára  ezenfelül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap további 5,7 milliárd eurót kaphat a Next Generation EU keretében.
  • 36,5 milliárd euró regionális fejlesztésre és kohézióra  ezt 10,8 milliárd euróval növelik majd a Next Generation EU-ból a válságreagálás és a válságelhárítás támogatására előirányzott források.
  • 13,1 milliárd euró kutatásra és innovációra  ezenfelül a terület további 1,8 milliárd eurót kaphat a Next Generation EU-ból.
  • 4,7 milliárd euró az emberek jövőjébe, a társadalmi kohézióba és az értékekbe irányuló befektetésekre  ebből az összegből 3,4 milliárd euró az emberek oktatási és mobilitási lehetőségeinek megteremtését, 401 millió euró az európai művészek és alkotók támogatását, 250 millió euró pedig a jogérvényesülés, a jogok és az értékek előmozdítását szolgálja majd a tervezet szerint.
  • 1,9 milliárd euró a határok védelmére  ebből 758 millió euró az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) költségvetésére lesz előirányozva.

Az EU 2022. évi költségvetéséről szóló teljes sajtóközlemény itt olvasható.

A Bizottság a mai napon két kiegészítő dokumentumot is előterjesztett az uniós költségvetés teljesítményére vonatkozóan:

A 2020. évi uniós költségvetésre vonatkozó irányítási és teljesítményjelentés rámutat arra, hogy az uniós költségvetés – annak ellenére, hogy viszonylag alacsony összegű büdzséről van szó – jelentős eredményeket képes elérni, és válság idején döntő szerepet játszhat. Az uniós költségvetés hozzájárult ahhoz, hogy az EU gyorsan és határozottan reagáljon a koronavírus-válságra és annak következményeire, ezzel párhuzamosan pedig támogatta az átfogó uniós prioritások megvalósítását, így például a zöld gazdaságra való átállást és a digitális átállást. Ennek során gyorsan és rugalmasan mozgósította a pénzügyi erőforrásokat a legsürgetőbb szükségletek kielégítése érdekében, anélkül, hogy veszélyeztette volna a legszigorúbb pénzgazdálkodási normák alkalmazását.

A 2021–2027-es időszakra vonatkozó teljesítménymérési keret biztosítani fogja, hogy a Bizottság a jelenlegi többéves pénzügyi keret hatékony végrehajtásával is az eredmények elérésére összpontosítson. A Next Generation EU által kiegészített hosszú távú uniós költségvetés a legnagyobb gazdaságösztönző csomag, amelyet az EU valaha is finanszírozott. A teljesítménymérési keret azokat az egyedi célkitűzéseket foglalja magában, amelyeket a 2021–2027-es hosszú távú költségvetés és a Next Generation EU keretében minden egyes programnak teljesítenie kell, ezeken túlmenően pedig mutatókat és célokat tartalmaz az előrehaladás méréséhez.

Az uniós költségvetés teljesítményére vonatkozó teljes sajtóközlemény itt olvasható.