Koronavírus: a Parlament átláthatóbb uniós oltóanyag-politikát vár

Európa

Átláthatóbbá kell tenni az Unióban az oltóanyagok fejlesztését, beszerzését és elosztását, mondják a képviselők.

  • A beszerzési megállapodásokat, az árakat és a klinikai vizsgálatok adatait nyilvánosságra kellene hozni
  • Jobb uniós kommunikációra van szükség az oltással kapcsolatban habozók meggyőzésére és a dezinformáció ellen
  • Az Uniónak és a tagállamoknak segíteniük kell a világ lakosságának beoltásában

A csütörtökön 458 szavazattal, 149 ellenszavazat és 86 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament kijelenti: jogszabállyal kellene garantálni, hogy a koronavírus-oltóanyagok kifejlesztése, beszerzése és elosztása átláthatóbb módon történjen. A képviselők így hatékonyan vizsgálhatnák az uniós vakcinapolitikát. A Bizottságnak ugyanakkor az uniós polgárokat is egyértelműbben tájékoztatnia kellene a fejleményekről.

A védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság és a dezinformáció ellen

A Parlament szerint az átláthatóság fokozása céljából a Bizottságnak nyilvánosságra kellene hozni, hogy ki tárgyal a nevében az oltóanyagok beszerzéséről. A Bizottságnak emellett az oltóanyag-gyártókkal kötött beszerzési megállapodásokat közzé kellene tennie, a közpénz-befektetések arányával és az oltóanyagok árával együtt. A Parlament a valószínűsíthető szerződésszegéseket is a nyilvánosság elé tárná. A szélesebb körű információval jobban fel lehetne venni a harcot a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság és a dezinformáció ellen, vélik a képviselők. A gyógyszeripari vállalatoknak a klinikai vizsgálatok eredményeinek széles körét és az azokról készült jelentéseket is ki kellene adniuk, tették hozzá.

A világ lakosságának beoltása

A képviselők szerint a következő uniós oltóanyag-szerződéseknek arra is ki kell terjedniük, hogy a globális közjószágként értelmezett védőoltások világszerte mindenhova eljussanak. Az Uniónak segítenie kell a nem uniós országokat a koronavírus-járvány legyőzésében és a gyártás útjába álló akadályok felszámolásával fel kell gyorsítania az oltási folyamatot. A vállalatok például megoszthatnák technológiájukat (az Egészségügyi Világszervezet Covid19 technológia-hozzáférési eszköztáron, azaz C-TAP-on keresztül), a tagállamok pedig nagyobb összeggel járulhatnának hozzá a COVAX-kezdeményezéshez. Az Uniónak emellett globális és átlátható oltóanyag-stratégiát kellene kidolgoznia, amely azzal foglalkozik, hogy világszerte igazságosan történjen a vakcinák elosztása.

Dolors Montserrat (EPP, Spanyolország), a Petíciós Bizottság elnöke szerint

„Az uniós koronavírus-oltóanyag stratégiája megfelelő módszer a Covid19 járvány elleni harcra. Azonban a polgári petíciókból látjuk, hogy egyesek vonakodnak az oltásoktól. Ezért kell a Covid19-oltóanyagok fejlesztésének, beszerzésének és elosztásának átláthatónak lennie. A stratégia sikeréhez alaposabb tájékoztatást kell nyújtanunk, ettől pedig az oltóanyagok és a vakcinákat rekordidő alatt és minden európainak ingyen biztosító uniós befektetési stratégia iránti bizalom egyaránt fokozódik majd.”

Az előző plenáris ülésen lezajlott vitában nem szólalt fel magyar képviselő.