Klímapolitika: A Modernizációs Alap közel 900 millió eurót fektetett be működése első évében

Európa

Működésének első évében a Modernizációs Alap 898,43 millió eurót bocsátott nyolc kedvezményezett ország rendelkezésére, hogy segítse energiarendszereik korszerűsítését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését az energia, az ipar, a közlekedés és a mezőgazdaság területén, valamint támogassa őket a 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiacéljaik elérésében. A következő országokban történő beruházásokról született döntés: Csehország (320 millió euró), Észtország (24,59 millió euró), Horvátország (2,15 millió euró), Magyarország (34,28 millió euró), Litvánia (28 millió euróban), Lengyelország (346,40 millió euró), Románia (22,99 millió euró), valamint Szlovákia (120 millió euró).

A Modernizációs Alap Magyarországon többek között olyan helyi energiaközösségek kialakítását támogatja, amelyek elősegítik a fogyasztók aktív részvételét a villamosenergia-rendszerben, illetve amelyek révén a fogyasztók hozzájárulhatnak a megújuló energiaforrások bevonásához a villamosenergia-termelésbe. A beruházás így támogatja a saját termelésű villamosenergia-fogyasztást, valamint hozzájárul a villamosenergia-rendszer rugalmasságának javításához is.

A Modernizációs Alapot az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréből származó kibocsátási egységek aukcióiból származó bevételek meghatározott része finanszírozza, így a szén-dioxid-kvóták árának emelkedésével a Modernizációs Alap bevételei is növekednek. Ennek az alapnak az a célja, hogy tíz alacsonyabb jövedelmű tagállamot támogasson az éghajlatsemlegességre való átállás során az energiaszektor és a szélesebb energiarendszerek korszerűsítésében, az energiahatékonyság növelésében és az igazságos átmenet elősegítésében. A kedvezményezett országok Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A Bizottság ez év júliusában a modernizációs alap több mint kétszeresére emelését javasolta a fosszilis tüzelőanyagokról való egyre gyorsuló átállás elosztási és társadalmi hatásainak kezelésére.

A teljes sajtóközlemény (angolul)