Jogállamisági feltételrendszer: azonnali lépéseket várnak a képviselők

Európa

Nem késlekedhet tovább a Bizottság a jogállamisági mechanizmus alkalmazásával, mondták a képviselők egy szerdai vitán azután, hogy az Európai Bíróság jogszerűmek ítélte a feltételrendszert.

A Ház arról vitázott, mik a következményei a Bíróság ítéletének, amely fenntartotta a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet jogszerűségét. A rendelet az uniós költségvetést védi az EU értékeit megsértő kormányokkal szemben.

„A jogállamiság a kincsünk” – jelentette ki Clément Beaune a tagállamok Tanácsának francia elnöksége részéről. A miniszter üdvözölte, hogy a Bíróság „egyértelmű jogi helyzetet teremtett” és kijelentette: a francia elnökség most a rendelet alkalmazását várja a Bizottságtól, és elkötelezett minden, a jogállamiság védelmét szolgáló eszköz igénybevétele mellett.

Johannes Hahn költségvetési biztos szerint a Bizottság a Bíróság indoklásának elemzését követően hamarosan véglegesíti a rendelet végrehajtását segítő iránymutatásokat. Hangsúlyozta, hogy a rendelet csak egy az Unió rendelkezésére álló eszközök sorában. A Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a jogállamiság alakulását a tagállamokban, mondta, majd emlékeztetett arra, hogy már két tagállam kapott informális levelet ez ügyben. Ursula von der Leyen bizottsági elnököt ismételve Hahn biztosította a képviselőket: ha a rendelet alkalmazásának feltételei teljesülnek, a Bizottság lépni fog.

„Ez a győzelem napja a Parlamentben” – fogalmazott több képviselő, rámutatva, hogy a Bíróság ítélete egybecseng a parlamenti állásponttal, miszerint olyan kormányok nem juthatnak uniós pénzhez, amelyek megsértik az uniós értékeket. Többen kijelentették: nincs több kibúvó a Bizottság számára, nem késleltetheti tovább a rendelet alkalmazását.

Több képviselő megjegyezte: elege van abból, hogy csak „iránymutatásokról és informális levelekről” hall, miközben pár tagállamban önkényurak vannak hatalmon, az igazságügyi rendszerek egyre rosszabban működnek, korlátozzák a sajtószabadságot és a kisebbségek jogait. Emlékeztettek rá: a Bizottság dolga őrködni az Uniós szerződések végrehajtása és azon alapvető értékek védelme felett, amely mellett minden uniós tagállam elkötelezte magát.

Néhány felszólaló politikai elfogultsággal vádolta az uniós intézményeket Magyarország és Lengyelország „megbüntetéséért” és a „jó”és „rossz” tagállamok közötti különbségtételért. Jogállamisági problémák és a politika által befolyásolt igazságszolgáltatás más uniós tagállamban, például Németországban vagy Spanyolországban is létezik, mondták.

A vita magyar felszólalói

Cseh Katalin (Renew Europe)

Hidvéghi Balázs (független)

Gyöngyösi Márton (független)

teljes vita itt tekinthető meg.