Moszkva orosz hadihajó elsüllyedt a Fekete-tengeren

Elsüllyedt a Moszkva hadihajó és vele együtt az oroszok tengeri fölénye is

Európa

Elsüllyedt a Moszkva orosz rakétaelhárító-hajó. – írta meg az Euronews


Justin Crum biztonsági szakértő a BBC-nek úgy nyilatkozott, a Moszkva elsődleges feladata egyáltalán nem a támadás, hanem a többi, a Fekete-tengeren szolgálatot teljesítő orosz hajó védelme volt légelhárító rendszerével. “A legfőbb előnye az volt, hogy nagyon nagy hatótávolságú légvédelmi rendszere volt és nagyon nagy hatósugara a tengerfelszíni védekezésben is” – mondta a szakértő.

A brit flotta korábbi vezérkari főnöke, Lord West admirális szerint a hajó elvesztése “nagyon kellemetlen” lehet az oroszok számára. “Ennek óriási hatása lesz – mondta West már akkor, mikor még nem lehetett biztosan tudni, hogy a hajó valóban elsüllyedt. – Putyin szereti a tengerészetet. Mikor hatalomra került, az első terület, ahol a régi szovjet erőket megerősítette, a haditengerészet volt. Ez mindig is a gyengéje volt.”

A Moszkva hadihajó részt vett a Kígyó-szigeti csatában. A sziget védőit felszólították, hogy adják meg magukat. Ekkor hangzott el a védők részéről, a mára legendássá vált mondat: Orosz hadihajó, húzz a f*szba! A propaganda akkor is és most is meghatározza az ukrán-orosz háborút. Akkor terjedt el az a hír, hogy az ukrán védők mind hősi halált haltak, még bátorságukért állami kitüntetést is kaptak. Majd napok múlva kiderült, hogy életben vannak és az orosz hadifogságot választották a halál helyet.

A hajó pusztulásának oka egyelőre nem bizonyított, de mindkét fél elismerte, hogy elsüllyedt a hajó. Ukrán források szerint ők lőtték ki rakétákkal, és emiatt süllyedt el a Moszkva hadihajó. Orosz források szerint viszont tűz keletkezett a fegyverraktárban, ami megrongálta a hajót. A legénységet sikerült kimenekíteni, de a dokkba vontatás közben a viharos tengeren felborult a hajó és elsüllyedt.

A legnagyobb hadihajó volt a II. Világháború óta, ami bevetés közben süllyedt el. Az 510 matrózzal működő zászlóshajó az orosz katonai erőfölény egyik szimbóluma volt. A 12 490 tonnás hadihajó volt az első a II. Világháború óta, mely akció közben süllyedt el. A személyzetet az oroszok szerint sikerült maradéktalanul evakuálni, halottakról nincs hír.

Az amerikaiak szerint a hajó elsüllyesztése “nagy dobás”, de azt egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy valóban az ukránok rakétái miatt történt-e az eset. “Kézenfekvőnek és lehetségesnek tűnik, hogy így történt” – mondta a Pentagon szóvivője, John Kirby a CNN-nek, de ezen kívül nem szolgált más részletekkel.

Az eredetileg még a Szovjetunió idején, 1983-ban Ukrajna területén épült hajó a nyolcvanas évek első felében lépett szolgálatba, akkor még Szlava néven. Jelenlegi nevét 1996-ban kapta. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító a P-1000 Vulkan típusú rakéták számára. 2015-ben az oroszok szíriai műveleteiben is bevetették, ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.

Ez már a második nagy hadihajó, melyet Oroszország elveszített a háború februári kezdete óta. Márciusban a Szaratov zászlóshajó ukrán támadásban megsemmisült az Azovi-tengerhez vezető ukrán kikötőváros, Berdjanszk mellett.

Zelenszkij ukrán elnök szerint oda ment a  hajó ahová való, a tenger fenekére.

Kigyulladt és súlyos károkat szenvedett az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója