rotterdami kikötő

Belgium és Hollandia hajózási társaságokkal írt alá megállapodást a kábítószer-csempészet felszámolásának érdekében

Európa

A belga és a holland kormány megállapodást ír alá a határokon átnyúló, szervezett kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem megerősítésére a világ öt legnagyobb konténerszállító hajózási társaságával, amelyek a belgiumi Antwerpen és a hollandiai Rotterdam kikötőiben is tevékenykednek – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap a két ország igazságügyi minisztériumának közös közleményét idézve.

A beszámoló szerint az MSC, a Maersk, a CMA CGM, a Hapag Lloyd és a Seatrade hajózási társaságok igazgatói tettek ígéretet arra, hogy együttműködnek a belga és a holland hatóságokkal a kikötőkben tevékenykedő nemzetközi drogmaffia elleni küzdelemben. A két tárca közleménye szerint a drogmaffia tevékenységének sokfélesége és a határokon átnyúló jellege, a konténerek millióinak tranzitja, valamint a hajózásban foglalkoztatottak magas száma megnehezítik a hatóságok fellépését a visszaélésekkel szemben. A megállapodást aláíró vállalatok kötelezettséget vállaltak konténereik nyomon követését lehetővé tevő rendszerek bevezetésére, különösen a “magas kockázatú rakományok” esetében, hogy megakadályozzák a szállítmányok illetéktelen felnyitását és ellenőrizetlen mozgatását – közölték.

A napilap emlékeztetett arra, hogy Rotterdam és Antwerpen kikötői a kokainkereskedelem európai központjának számítanak. Belgium legnagyobb nemzetközi kikötőjében a hatóságok rendszeresen fedeznek fel drogszállítmányokat, a legtöbb esetben a konténerek banánrakománya közé rejtve. A belga vámhatóságok tavaly rekordnak számító, közel 110 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben. Tavaly az év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

Belgium csütörtökön jelentette be, hogy nemzeti biztost nevez ki a drogbandák elleni harc élére, akinek az lesz a feladata, hogy koordinálja a kábítószer-kereskedelem elleni műveletek hatékony végrehajtását. Tavaly szeptember végén, majd december elején fenyegetések miatt fokozott rendőri felügyelet alá helyezték Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter családját és nyugat-flandriai lakásukat. A rendőrség szerint el akarták rabolni a minisztert, aki kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben. A belga igazságügyi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy az országban a “narkoterrorizmus” új szakaszába lépett. “A droggal kereskedő bűnözők megpróbálják destabilizálni társadalmunkat, félelmet kelteni a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban” – fogalmazott. Vincent Van Quickenborne és családja azóta fokozott rendőri védelem alatt, ismeretlen helyen lakik.