A kormány eltörli a vasárnapi boltzárat

Gazdaság

Rogán Antal rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, a kormány úgy döntött, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás visszavonását fogja javasolni holnap az Országgyűlésben.

Rogán Antal a sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány szerint pénzkidobás lenne az, ha most több milliárd forintot népszavazásra költenének, ezért a kormány úgy döntött, hogy az Országgyűlésben javasolni fogja, hogy teljes egészében vonják vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy fogalmazott, sok támogatója volt a törvényi szabályozásnak, de nagyon sok ellenzője is akadt. “Nem sikerült például meggyőznünk a nőket” – fogalmazott Rogán.

“Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”

– jelentette ki.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

A miniszter szerint most sokkal égetőbb problémákkal kell a kormánynak szembenéznie, példaként az EU és Brüsszel által javasolt kötelező kényszerbetelepítések ügyét emelte ki.

Rogán Antal mindemellett hangsúlyozta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos célkitűzéseit a kormánynak sikerült elérnie, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint a kiskereskedelmi szektor forgalma nőtt és a foglalkoztatottságban sem történt akkora zuhanás, mint amit sejtettek a törvényi szabályozás ellenzői.

Varga Mihály a rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, az Orbán Viktor által a Kossuth Rádióban megígért jelentést az elmúlt egy év adatairól közzé fogják tenni. A miniszter elmondta, az elmúlt évben a kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal nőtt, a bolttípusok közül egyedül a  gépjármű-, és a gépjármű-alkatrészek forgalma csökkent. A foglalkoztatás a 2014-es 183.400-ról 186.700-ra emelkedett, és mindemellett a szektorban továbbra is 6363 betöltetlen állás van – ismertette az adatokat Varga Mihály.