Nagyszabású fejlesztéseket végez az E.ON a debreceni régióban

Gazdaság

Üzembiztosság, a lehető legkevesebb szolgáltatásszünet, az újonnan jelentkező energiaigények maradéktalan kielégítése – ezek a célok vezérlik az E.ON csoport hálózati elosztó társaságát. 2016-ban különböző fejlesztések és karbantartási munkák várhatóak Debrecenben és a megye egyéb telepölésein: villamosvezetékeket, közvilágítási kábeleket cserél, illetve épít ki saját beruházásban a szolgáltató. A fejlesztési és karbantartási munkálatok az üzem területén közel 1996 millió forint értékben valósulnak meg.

A vállalatcsoport a Debreceni üzemében 8460 km hosszú áramvezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 2724 km Debrecenben működik. Annak érdekében, hogy a meghibásodásokat megelőzzék, a szolgáltatás biztonságát fenntartsák, a hálózati infrastruktúra fejlesztése folyamatos. A beruházások összehangolása Debrecen MJV Városfejlesztési szakembereinek és az E.ON mérnökeinek együttműködését igényli.

„Debrecen város vezetése fontos feladatának tartja a közvilágítás folyamatos fejlesztését, korszerűsítését. 2015-ben 38 utcában telepítettünk 144 db új lámpatestet 47 millió Ft-os beruházás keretében, és 58 utcában 836 db lámpatestet cseréltünk le korszerű, LED-es égőkre, melynek költsége 166 millió forint volt, amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatból finanszíroztunk. Ebben az évben is folytatjuk a hálózatfejlesztést, több mint 50 millió forintot fordítunk a közvilágítás bővítésére és minőségi cseréjére. A kivitelezésben szorosan együttműködünk az E.ON szakembereivel is, hogy előzetes egyeztetéssel, a munkálatok összehangolásával és gyors lebonyolításával biztosítsák a gyors és hatékony munkavégzést” – mondta el Barcsa Lajos, Debrecen MJV alpolgármestere.

Debrecen MJV és az E.ON közös célkitűzése, hogy a fejlesztések megvalósítása során és a karbantartási munkálatok során a város lakosságát a lehető legrövidebb ideig zavartassa, ezért a beruházások ütemekre bontva valósulnak meg. A munkálatok elvégzését követően az E.ON minden esetben gondoskodik a környezet rendezéséről az eredeti állapotnak megfelelően. A beruházások során az elérhető legmodernebb technológia kerül beépítésre.

„Biztonság – ez az elsődleges szempontja annak a folyamatos és tervszerűen végzett beruházás sorozatnak és karbantartásnak, melynek keretében idén mintegy 668 millió forintot fordítunk Debrecenre illetve 1328 millió forintot a megye többi településére. A célunk a megelőzés – még az előtt hajtjuk végre a berendezéseink, hálózatunk megújítását, hogy az üzemzavarok száma növekedni kezdene. A rekonstrukciók végrehajtását követően újabb évtizedekig biztonságos és zavartalan energiaszolgáltatásra adnak majd lehetőséget a cserében érintett hálózatszakaszok.” – mondta el Haraszti Judit, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

Az első beruházások már januárban elindultak. Elsők között a Debrecen, Dombos tanya, 31019 TR körzet (Nektár, Bibe, Porzó, Bimbó) kisfeszültségű hálózat átépítésére kerül sor. A Rakovszky, Bercsényi Csillag utcákon a fali tartós hálózat lecserélését, Pacon a Sikló, Izabella utcákban kisfeszültségű hálózat átépítését tervezi a szolgáltató. A város 27, illetve a megye további 59 különböző pontján fogyasztói igények kielégítéséhez szükséges hálózati beavatkozásokat végeznek el közép és kisfeszültségen a szakemberek.

A fejlesztési és rekonstrukciós munkák tervezésekor kiemelt hangsúlyt kapnak az idei évtől a közvilágítást érintő beruházások. Elsőként a Kossuth utcán, Nagyerdei körúton, majd az Újkerti lakótelepen cserélnek közvilágítási kábeleket a szolgáltató szakemberei – ezeknek a beruházásoknak az összértéke megközelíti a 60 millió forintot.

A közvilágítási munkák mellett továbbra is hangsúlyosak azok a fejlesztési, karbantartási munkák, amelyekkel az ellátásbiztonságot tudja a társaság továbbra is biztosítani, növelni. Az áramszolgáltatás zavartalansága érdekében több oszloptranszformátor esetben elosztószekrény, középfeszültségű hálózatunkon több oszlopkapcsoló berendezés cseréjét valamint oszlopok és szigetelők cseréjét tervezzük.

A szolgáltató a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, változatlanul, 15 nappal az üzemszünettel járó beruházások előtt írásos tájékoztatást küld minden érintettnek. A kivitelezéssel járó esetleges átmeneti kellemetlenségek miatt a vállalat kéri ügyfelei és az érintett lakosság megértését, amit előre is köszön.

Beruházások Hajdú-Bihar megyében

Debrecen mellett a megye számos pontján is zajlanak majd beruházások 2016-ban. Többek között Nyírábrányban, ahol közel 3,5 kilométer kisfeszültségű hálózat átépítését több mint 30 millió forint értékben valósít meg a szolgáltató. Kiemelendő még Bihartorda is, ahol 1,5 kilométer kisfeszültségű hálózat felújítását több mint 14 millió forint értékben végeznek el a szolgáltató szakemberei.

A megyében – Debrecen városán kívül – több, mint 1300 millió forint értékben kerül sor beruházásokra és karbantartási munkákra  az idei évben.

Az állatvilág védelmében

Hortobágyon a vezetékek jó részét már le tudták vinni a föld alá, vagy olyan távvezetéket kiépíteni, ami nem veszélyezteti az állatokat, ezzel is csökkentve az áramütéstől elhulló madarak számát.

A 22 kV-os szabadvezetékszakasz kiváltásával minimalizálták, illetve megszüntették a vezetékek okozta madárpusztulásokat, melyek nagyságrendileg éves szinten százmillió forintos természetvédelmi kárt jelentettek. A bontási munkálatokkal érintett vezetékszakasz hossza a projekt területén összesen 17,1 km, az épített földkábel hossza 18,7 km volt.

Karrierlehetőség

A Debreceni Nap kérdésére Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, a Szakmák éjszakája program sikeres volt, és a versenyszférából több cég is jelezte, hogy szeretne ebben részt venni a jövőben, mert fontos számukra, hogy a gyerekekkel és a szülőkkel is megismertessék a biztos állást jelentő szakmákat.

Ebben az E.ON is partner. Haraszti Judit az cég vezérigazgatója további kérdésre válaszolva elmondta, hogy bővítik az együttműködést a Debreceni Egyetemmel is. Idén mérnökhallgatóknak biztosítanak gyakorlati képzésben helyet, és erősáramra vonatkozó tananyagok kidolgozása is folyamatban van. Ezen a héten hoztak arról is döntést a cégnél, hogy már nemcsak a védendő fogyasztóknak, hanem minden más fogyasztónak is biztosítják az előre fizetős mérőórák felszerelését. Erről hamarosan bővebb tájékoztatást ad a cég.