Egyre több pénzmosást lepleznek le

Gazdaság

Hat hónap alatt csaknem 4500 pénzmosás gyanújára utaló bejelentést tettek a hazai banki és más szolgáltatók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) működő pénzmosás elleni irodához, 15 százalékkal többet, mint 2015 első felében – írta a Magyar Idők.

A pénzmosás elleni NAV-os egység mintegy 250 alkalommal a költségvetési csalásokat és más visszaéléseket vizsgáló NAV-os pénzügyi nyomozóknál kezdeményezett eljárást, több mint 300 esetben a rendőrséghez, valamint az ügyészséghez fordult, majdnem 200 ügyben pedig a Terrorelhárítási Központnak és a nemzetbiztonsági szervezetnek adott át fontos információkat.
Pénzmosási gyanú miatt havonta átlagosan 25 ügyleti megbízást függesztettek fel az első fél évben:az esetek kétharmadában az iroda kezdeményezte az átutalások megakasztását, máskor az adott bankok, pénzügyi szervezetek fellépése vetett gátat a tranzakciók végrehajtásának.
A különféle büntetőeljárások elindítása miatt nagy összeget helyezett biztonságba a hatóság: 450 millió forint mellett egymillió eurót, valamint 750 ezer dollárt és 50 ezer angol fontot vontak el az érintettektől. Mindösszesen fél év alatt egymilliárd forint akadt fenn a bűnüldözés hálóján – írta a lap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.