Miért jobb a digitális fényképezőgép, mint az okostelefon beépített kamerája?

Gazdaság

A legtöbb felsőbb kategóriás okostelefonnak erős beépített kamerája van, amely majdnem olyan minőséget ad, mint a hagyományos fényképezőgép. Vegyük példának az iPhone 12 Pro-t, ultraszéles objektívekkel és éjszakai üzemmóddal, akkor azt gondolhatjuk, hogy ez ennyi pont elég egy jó fényképezéshez. Azonban még szükség van a hagyományos, de már digitális fényképezőgépekre, például egy GoPro-ra vagy egy csúcskategóriás egylencsés kamerára. Az igényeink nem egyformák, ezért el kell gondolkodni azon, hogy mennyire éri meg a hagyományos készülék. Alábbi cikkünkben ennek jártunk utána.

Mire szeretnénk használni a fényképezőgépet?

Az okostelefon fő kameraként történő használatának legnagyobb előnye a kényelmi tényező. Az iPhone-t magunkkal visszük mindenhova, tehát mindig jelen van, így nincs szükség újabb készülékre. Ha nálunk van a telefon, az azt jelenti, hogy mindig készen állunk az azonnali fénykép készítésére.

A digitális fényképezőgépek jobb minőségű képeket rögzítenek

Még az okostelefonos kamerák terén elért összes előrelépés ellenére is a legjobbak csak úgy teljesítenek jól, ha kellő megvilágításban rögzítik a statikus tárgyakat. Az egyik válasz, amikor feltesszük a kérdést, hogy: „Vegyek-e elektronikus fényképezőgépet?” –  az lehet, függetlenül a sok mozgó témától, gyenge vagy nehéz megvilágításban akarunk-e kifogástalan képet készíteni.

A digitális fényképezőgép nagyobb teljesítményű vakuját és a tízszeres optikai zoomra képes objektíveket nem kapjuk meg az okostelefon legjobb kamerájával sem. A digitális lencsék befolyásolják például a fény bejutását, a látómező szélességét és más egyéb fontos tényezőt.

Az sem elhanyagolandó, hogy az ilyen eszközökkel és a jobb minőségű képekkel sokkal hatékonyabb a nyomtatás. A magasabb megapixeles felbontás és az elektronikus fényképezőgépek felbontása, valamint a tisztán RAW formátumú (tömörítetlen) felvételek készítésével nagyobb méretű fotókat nyomtathatunk, mint az úgynevezett telefonos „lebutított” (tömörített) képek esetén. Erre a legjobb példa a Messengeren megosztott képek, így sokan e-mailen vagy Google Drive-on keresztül küldenek képeket, amely megtartja az eredeti méreteket, illetve a felbontást.

Ki használ okostelefon kamerát?

Nagyjából mindenki. Még akkor is, ha nem gondolja magát fotósnak, valószínűleg mégis iPhone vagy Android készülékének kameráját használja különleges alkalmak és egyéb értékes pillanatok megörökítésére, amelyekre még sokáig emlékezni szeretnénk.

Ha valaki csak álló képek készítését tervezi, és videofelvételeket rögzít online megosztásra, úgy az okostelefon teljesen ideális erre a célra. A smartphone kamerák fejlődése nagyon hosszú utat tett meg, és a velük való minőség kiválóan alkalmas digitális megosztáshoz.

Mire jó a digitális fényképezőgép?

Ha komolyabban akarjuk venni a fényképezést, akár hobbiként, vagy később szakmai okokból, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi, hogy új dolgokkal kísérletezzünk, például a nagyméretű teleobjektív használata. Ha pedig a későbbiekben szeretnénk hagyományos fotót nyomtatni, vagy előhívni, a képminőség tökéletes lesz.

Az ilyen termékeket az online webáruházakban hozzávetőlegesen 30 és 400 ezer forint között vásárolhatjuk meg, az árat természetesen befolyásolja az adott modell márkája is.

Vásárlás előtt…

A fentiekből leszűrhető azt a tanulság, hogy az okostelefon mindig kéznél van és a Samsung vagy iPhone telefonok jó fotókat készítenek, viszont a fényviszonyokkal nehezen birkóznak meg, ezért célszerű egy középkategóriás fényképezőt beszerezni, amivel még a nehéz fényviszonyoknál is kifogástalan fotókat készíthetünk. További előny, hogy fotópapírra nagyon jól nyomtathatók az elkészült képek. A megfelelő fényképezőgép kiválasztása előtt – az ismertetett tények figyelembevételével – alaposan gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni a kamerát.