A 100 leggazdagabb magyar az elmúlt évben is tovább gyarapította a vagyonát

Gazdaság

Kisebb változások történtek 2021-hez képest a 100 Leggazdagabb magyar listáján. A főbb szereplők ugyanazok maradtak, akik már tavaly is szerepeltek a listán. – írta meg a HVG.hu

A listát továbbra is Mészáros Lőrinc vezeti, aki 35 milliárd forinttal lett gazdagabb egy év alatt, és így a vagyona már 480 milliárd forintra kúszott fel. Mészáros tovább növelte az előnyét az OTP bankvezére Csányi Sándor előtt, aki biztosan őrzi a második helyet. De nem sikerült növelni a vagyonát, csakúgy mint tavaly idén is 420 milliárd forinttal áll a második helyen.

A többiek nagyobb lemaradással követik őket. A dobogó alsó fokáról idén lecsúszott Gattyán György, aki az idei választásokon új pártjával a Megoldás Mozgalommal próbált bejutni a Parlamentbe sikertelenül. Felcsuti Zsolt a MPF Industry Group főrészvényese jött fel a harmadik helyre, aki egy év alatt 99 milliárd forinttal lett gazdagabb. Az egy év alatt gyűjtött vagyon tekintetben abszolút első helyezett, még Mészáros Lőrincen is túltesz, hisz ő csak harmadával ennyi pénzt tudott összegyűjteni egy év alatt.

Az idén 21. alkalommal megjelent lista összeállítói 6223,5 milliárd forintra becsülték a leggazdagabb száz magyar összvagyonát. Ez közel 637 milliárddal több, mint előző évben. A gyarapodás mértékét jól jelzi, hogy csak a növekmény nagyobb, mint amekkorára 2002-ben, az első ilyen lista kiadásakor becsülték az összvagyont. Ez ekkor 632,4 milliárd forint volt, ami a mostani összvagyonnak csak kicsivel több mit a tizede.

A leggazdagabb magyarok jelentős része ingatlanfejlesztésben utazik, de előretörőben van az energetika, ezen belül is a napelemes technológia.

A lista első tíz helyezettje közé nem tudott új szereplő bekerülni, ugyanazok szerepelnek rajta, mint akik egy évvel korábban is, csak a sorrend változott. Jellinek Dániel a tavalyi kilencedik helyről jött fel a hatodik helyre és rögtön három embert is megelőzött. Felcsuti Zsolton kívűl még Szíjj Lászlónak sikerült megelőznie Széles Gábort.

Mészáros Lőrinc: 480 milliárd Ft (+35 mrd.).
Csányi Sándor: 420 milliárd Ft (nem változott).
Felcsuti Zsolt: 345 milliárd Ft (+99 mrd.).
Gattyán György: 317 milliárd Ft (+12 mrd.).
Veres Tibor: 254 milliárd Ft (+24 mrd.).
Jellinek Dániel: 240 milliárd Ft (+70 mrd.).
Bige László: 201 milliárd Ft (nem változott).
Szíjj László: 193 milliárd Ft (+16 mrd.).
Széles Gábor: 191 milliárd Ft (+10 mrd.).
Kasza Lajos: 136,5 milliárd Ft (+15,5 mrd.).
Idén mindössze négyen kerültek fel új szereplőként a listára:

Hermann Kamilla közgazdász, Jellinek Dániel cége, az Indotek Group partnere, kisebbségi tulajdonosa és menedzsmentjének is tagja, vagyonát 36,5 milliárd forintra taksálták, amivel egyből a 46. helyen kezdhet.

Kis-Szölgyémi Ferenc, a létesítménygazdálkodással foglalkozó B+N Referencia Zrt. tulajdonosa, akinek cége az előző évben 480 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, és tíz év alatt megszázszorozta a nyereségét. Kis-Szölgyémi 23,7 milliárd forintos vagyona a 71. helyre volt elég.

Ács Balázs az építő-, főként szigetelőanyagokat gyártó Masterplast Nyrt. révén került fel a listára, 18,1 milliárd forintosra becsült vagyonával a 90.

Lugos Roland az energetikában, azon belül is a napelemes ágazatban meghatározó szereplő a hazai piacon, 16,8 milliárdos vagyonával a 92.

A lakosság nagy része egyetért a nagyvállalatok extraprofit adójával